Čunek opět míří na vsetínskou radnici, kandidovat bude za lidovce

Vsetín – Bývalý předseda KDU-ČSL Jiří Čunek bude v podzimních komunálních volbách ve Vsetíně kandidovat za lidovce. Někdejší vicepremiér to uvedl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu, vyvrátil tak spekulace, že by se chtěl ucházet o post vsetínského starosty za jinou stranu. Vsetínskou radnici již řídil v letech 1998-2006.

„Samozřejmě za KDU-ČSL. I kdyby mě dala na poslední místo, tak budu za tuto stranu kandidovat,“ potvrdil své setrvání v řadách lidovců jejich bývalý předseda. „Faktem je, že mě oslovilo více uskupení, už dopředu bylo celkem jasné, že jsem lidovec a za lidovce kandidovat budu,“ dodal Čunek. Některé informace původně hovořily o tom, že by mohl kandidovat za sdružení Volba pro město.

„Být starostou není čestná funkce, je to od slova starati se, ať už jde o obec, město, stát. Pro mě určitě není 'být ministrem' více než 'být starostou',“ pokračoval bývalý místopředseda vlády, který svůj záměr vrátit se na místo vsetínského starosty, zveřejnil letos na jaře. „Městu rozumím, vedl jsem ho osm let a jsem přesvědčen, že mu mohu mnoho dát,“ uvedl pro ČRo.

Byl to právě post vsetínského starosty, co Čunka vyneslo do nejvyšších pater české politiky. Známým se stal, když v době svého působení vystěhoval Romy z centra Vsetína. Později se stal prvním místopředsedou Topolánkovy vlády a ministrem pro místní rozvoj, kvůli údajné korupční aféře však postupně ztrácel spojence v KDU-ČSL a nakonec musel z vlády odejít. Nyní pracuje jako senátor, je také členem vsetínského zastupitelstva.

Vsetínskou radnici dnes vede Čunkova partajní kolegyně Květoslava Ottová, která by měla být v komunálních volbách také jedničkou na lidovecké kandidátce. Podle serveru iDnes.cz proto Čunek spoléhá na preferenční hlasy, kterých zřejmě získá opět hodně.