Zápalné lahve v opavském domě byly asi provokace, ne zločin

Opava - Policisté ukončili prověřování nálezu tří zápalných lahví, které v dubnu objevili Romové v jednom z opavských domů, s tím, že se nejednalo o trestný čin. Všechny poznatky nyní kriminalisté předají přestupkové komisi opavského magistrátu. Ta by měla celou záležitost dořešit. Existuje totiž podezření, že lahve v domě umístil jako provokaci někdo z jeho obyvatel či člověk žijící v okolí.

Mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská nechtěla závěry vyšetřování blíže komentovat. „Nyní je možné pouze konstatovat, že ve věci se nejedná o podezření z trestného činu. Další skutečnosti není v současné době vhodné více rozebírat, protože věc je již nyní plně v kompetenci jiného orgánu. Je však možné říci, že policisté nezjistili, že by motivem byly rasové důvody,“ uvedla mluvčí.

První dvě zápalné lahve se v domě našly v noci na sobotu 3. dubna ve vstupní chodbě činžovního domu, jehož vchodové dveře jsou trvale otevřené. Podle obyvatel domu, v němž žijí i romské rodiny s dětmi, se to stalo kolem 01:00. Další lahev pak byla nalezena o několik dnů později v neobydleném bytě v prvním poschodí.

Všechny lahve obsahovaly minerální olej. Jedná se o hořlavinu nejnižší čtvrté třídy, která pro vzplanutí potřebuje vysoké teploty. „Specialisté analyzovali všechny tři zajištěné knoty. Z výsledků provedených expertiz vyplývá, že knoty jsou druhově shodné a rovněž to, že jsou shodné i minerální oleje obsažené ve všech lahvích,“ podotkla už dříve policejní mluvčí.