Klaus podpořil ponechání epopeje v Moravském Krumlově

Moravský Krumlov - Prezident Václav Klaus podporuje úsilí o zachování Slovanské epopeje v Moravském Krumlově. Praha, do níž by mělo být dílo přestěhováno, podle něj tyto obrazy malíře Alfonse Muchy nepotřebuje, protože má mimořádných památek dost. Klaus to dnes sdělil starostovi Krumlova Jaroslavu Mokrému (ODS). Ten informaci potvrdil s tím, že prezident mu dnes dopoledne nečekaně telefonoval.

Mokrý zdůraznil, že Klaus již názor na ponechání epopeje na Moravě jasně vyjádřil před lety. O přestěhování díla do Prahy se diskutuje dlouhá léta. Starosta připomněl, že prezident zavítal do Moravského Krumlova 27. listopadu 2007. Tehdy na dotaz jednoho z občanů uvedl, že epopej je pro město důležitá a měla by v něm být vystavena i nadále.

Jaroslav Mokrý, starosta Krumlova:

„My si této podpory velmi vážíme, je pro nás povzbuzením. Dokládá, že naše úsilí není zbytečné.“

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) v reakci na Klause uvedl, že jeho slova jsou velkým povzbuzením pro všechny odpůrce stěhování epopeje z Moravy do Prahy. „Názoru pana prezidenta Klause k epopeji si velmi vážím a oceňuji jej,“ dodal Hašek. Představitelé všech stran zastoupených v jihomoravském zastupitelstvu jsou pro zachování díla v Krumlově s tím, že město má na něj jasné morální právo. 

Pražský radní Ondřej Pecha, který je zastáncem stěhování díla, Klausův postoj zlehčuje. „Nemyslím si, že by prohlášení prezidenta ovlivnilo spor o epopej. Neustále se říkají samé nesmysly a řekl bych, že ani vyjádření prezidenta se nezakládá na pravdivých argumentech,“ řekl radní serveru iDNES.

Epopej se do Moravského Krumlova dostala po druhé světové válce v katastrofálním stavu. Úsilím Moravského Krumlova byla v tamním zámku zrestaurována a následně vystavena. Objekt zdobí již bezmála půl století. Dílo sice věnoval Mucha Praze, ale pod podmínkou, že pro něj vystaví speciální pavilon. To se dosud nestalo. Praha chce přesto dílo převzít a dočasně umístit do Veletržního paláce. Jeho trvalé umístění vyřešeno není.

Obrazy se měly začít stěhovat již v pondělí. Moravský Krumlov ale zakázal na popud Muchovy rodiny manipulaci s dílem. Příbuzní malíře tvrdí, že Praha tím, že nepostavila pavilon, nenaplnila podmínky darovací smlouvy. Dílo podle nich nyní nemá majitele. O tom, komu vlastně patří, by měl v budoucnu rozhodnout soud. Epopej je nadále vystavena v Rytířském sále zámku v Moravském Krumlově.