Pražští radní budou jednat o Blance i Slovanské epopeji

Praha - Pražští radní na mimořádném zasedání projednají stěhování Slovanské epopeje z Moravského Krumlova. Tamní úřad v pondělí zakázal manipulaci s dílem Alfonse Muchy. Praha přitom ve stejný den chtěla zahájit jeho stěhování do metropole. Moravský Krumlov přesun monumentálního díla zakázal na žádost části Muchovy rodiny. A to do doby, než budou vyřešeny právní nejasnosti kolem darovací smlouvy. Praha s rozhodnutím nesouhlasí a s Krumlovem chce o osudu epopeje jednat. Radní by měli prozkoumat všechny právní možnosti, které Praha má. Jednou z nich je podle radního pro kulturu Ondřeje Pechy i žaloba. Na programu jednání rady je také informace o propadu tunelu Blanka. Ten se při ražbě na začátku července již potřetí propadl. Praha si nyní zadala u zahraničních expertů kontrolu stavby.

Praha se může bránit několika kroky. První je smírný - pražský magistrát by poslal do Krumlova dopis s argumenty, proč by epopej měla být umístěna v Praze. Další možností jsou právní kroky - žaloba a následný soud a nebo odvolání se ke krajskému úřadu, aby zrušil předběžné opatření, které bylo vydáno v pondělí na Moravě. O všech těchto možnostech dnes radní budou jednat i se svými právníky. Do hry o epopej se včera vložil i prezident Václav Klaus, který řekl, že si myslí, že by epopej měla zůstat na Moravě.

Radní budou rovněž seznámeni s aktuálním stavem kolem tunelu Blanka. Praha oslovila dvě zahraniční společnosti, jednu z Německa a druhou ze Švýcarska, které mají za úkol vypracovat analýzu celé stavby. Předběžné výsledky magistrát očekává 17. srpna. Den poté opět zasedne rada. Konečná zpráva o tunelu Blanka má být hotová do konce srpna.

Telefonát Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)