Ředitelství Vězeňské služby radikálně sníží počet zaměstnanců

Praha - Počet zaměstnanců generálního ředitelství Vězeňské služby by se měl podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) snížit ze současných 180 na zhruba stovku. Pověřil proto dočasného ředitele Vězeňské služby Jiřího Treglera, aby udělal personální audit. Mezi další úkoly nového šéfa bude patřit prověrka všech zakázek, které Vězeňská služba uzavřela za posledních 14 měsíců, a revize výdajů.

Pokles zaměstnanců se má podle Pospíšila týkat zejména úřednických pozic. „Zvláště oblasti, kde obdobnou činnost vykonává ministerstvo spravedlnosti, by se neměly dublovat,“ uvedl s tím, že se jedná například o odbor investic či informačních technologií. Z Vězeňské služby naopak neodejdou lidé, kteří přímo pracují s vězni. Cílem je podle ministra malé ředitelství a silné věznice.

Tregler se má v nejbližších měsících věnovat zejména rozpočtu Vězeňské služby. „Ministerstvo spravedlnosti musí ušetřit dalších 500 milionů korun, bude tedy potřeba podvázat další výdaje,“ prohlásil Pospíšil. Pověřený ředitel má nyní zjistit, zda Vězeňská služba již proinvestovala přidělených sto milionů, nebo zda je možné něco ušetřit. Audit v poslední době uzavřených zakázek je pak podle ministra nutný kvůli tomu, že o nich úřad nebyl dostatečně informován: „Nemáme přesné informace, nebyli jsme schopni je získat.“

Brífink Jiřího Pospíšila a Jiřího Treglera (zdroj: ČT24)

Také kvůli jedné ze zakázek odvolal ministr podle svých slov dosavadního ředitele Luďka Kulu. Pospíšilovi se nelíbil kontrakt mezi Vězeňskou službou a advokátní kanceláří bývalého ministra spravedlnosti Pavla Němce. Podle Pospíšila také vázla mezi jeho úřadem a Vězeňskou službou komunikace.

Treglera, kterému dnes Pospíšil oficiálně předal agendu Vězeňské služby, vybral ministr podle svých slov po konzultacích s odbornou veřejností a se zástupci Vězeňské služby. Tregler uvedl, že nabídka byla neočekávaná. Nyní se podle svých slov zaměří na úkoly, které mu uložil ministr. „Sám vnímám Vězeňskou službu jako organizační složku státu, kde lze dosáhnout větší efektivnosti,“ prohlásil. V úřadu by měl působit několik měsíců, ministerstvo poté vypíše na pozici výběrové řízení. Podle ministra je ale Tregler pravděpodobně nejlepší osobou pro vedení Vězeňské služby.

Luděk Kula
Zdroj: ČT24