Vstup do Svatovítského chrámu již není zadarmo

Praha - Vstupné se bude od dnešního dne opět platit ve větší části katedrály sv. Víta na Pražském hradě. Návštěva jedné z nejznámějších památek hlavního města se totiž zařadí mezi hradní prohlídkové okruhy. Zadarmo se tak návštěvníci nově dostanou jen do menšího prostoru u vchodu. Opatření má podle Správy Pražského hradu zamezit tvorbě front a urychlit prohlídky katedrály.

Léta tahanic, jestli patří katedrála církvi, nebo státu, skončily dohodou a smírem, návštěvníci z toho ale profitovat nebudou. Kdo se bude chtít podívat dál než pár kroků od vchodu, bude muset zaplatit. „Opatření zamezí tvorbě dlouhých front a urychlí prohlídky katedrály,“ uvádí důvod zavedení vstupného František Kadlec ze Správy Pražského hradu.

Správa Hradu se tak vrací k systému, který fungoval před rokem 2006. Možnost podívat se do katedrály budou mít návštěvníci nově jen v rámci dvou variant okruhů Pražského hradu. Velká trasa stojí dospělého 350 korun, malá o 100 korun méně. Zahrnuje přitom i Starý Královský palác, Baziliku svatého Jiří a Zlatou uličku s Daliborkou. Samostatné vstupné, které se platilo katolické církvi do roku 2007, už možné nebude.

Vstup do katedrály sv. Víta je opět za peníze (zdroj: ČT24)

Čí je katedrála?

Spory o správy Svatovítského chrámu trvaly od roku 1992. K dohodě došlo až letos - po nástupu Dominika Duky do úřadu arcibiskupa pražského. Stát a církev budou katedrálu spravovat společně s tím, že soudní spory o vlastnictví nebudou pokračovat. Shodu formálně stvrdil i Ústavní soud.

Lidé, kteří zaplatí za prohlídku v rámci jednoho ze dvou okruhů, se dostanou do katedrály rychleji a budou si moci prohlédnout celou historickou část budovy, mimo jiné i kapli svatého Václava a náhrobky přemyslovských králů a knížat.

Katedrála sv. Víta
Zdroj: ČT24/Jana Benediktová