Soud vyhověl ekologům a zrušil územní rozhodnutí pro D8

Ústí nad Labem - Stavba dálnice D8 přes České středohoří se dál komplikuje. Krajský soud v Ústí nad Labem vyhověl ekologům a po sedmi letech soudních sporů zrušil územní rozhodnutí na stavbu. Rozhodnutí soudu sice teď stavební stroje nezastaví, ale může problematickou stavbu dálnice ještě více zkomplikovat. Územní rozhodnutí je totiž nezbytné pro vydání stavebního povolení a Ředitelství silnic a dálnic ještě stále některá nemá. Chybí mu na čtyři kilometry dálnice.

„Nemohli jsme se zúčastnit řízení o krajinném rázu, což byla jedna z našich hlavních námitek,“ řekl ČT předseda Dětí Země Miroslav Patrik. Minimálně část stavby se tak v praxi vrátí o sedm let zpátky. Úřady musí zpracovat nové územní rozhodnutí a to bude trvat několik měsíců. U českých soudů navíc leží dalších 15 žalob, kterými Děti Země dostavbu dálnice napadají. Podle Patrika chtějí vědět, zda úředníci rozhodovali podle zákona. „Děti Země toho zneužívají, já bych chtěl znát důvod, tu ideu, proč to dělají,“ reagoval poslanec za Ústecký kraj Jaroslav Foldyna (ČSSD).

Ředitelství silnic a dálnic zároveň nyní většinu staveb zastavuje. Státnímu fondu dopravní infrastruktry totiž v letošním a příštím roce chybí 20 miliard korun. Ministr dopravy Vít Bárta v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce přiznal, že nejsou peníze ani na ty stavby, které dotuje Evropská unie, což se týká i dálncie D8. Z Bruselu na ni mělo přijít osm miliard korun. Zda se práce skutečně zastaví, by mohlo být jasné na konci tohoto týdne. Ministr se chystá do severních Čech, kde bude jednat i se starosty dotčených obcí.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Zdravotní ústav dnes také začal měřit hluk a zplodiny, kterými místní obyvatele obtěžuje zejména nadměrná kamionová přeprava. Sérii měření si zadal Ústecký kraj, který tím chce ukázat, že ekologové nemají pravdu, když blokují dostavbu dálnice. Měřící místa budou v Lovosicích a Velemíně, tedy v nejvíce postižených místech na Litoměřicku. Série čtyřiadvacetihodinových měření bude sledovat především zplodiny, prachové částice a hluk. „Měření bude probíhat do konce srpna a po následné analýze budeme znát výsledky do konce září,“ dodala mluvčí krajského úřadu Magdalena Hanáčková.

Rozestavěný úsek 805 dálnice D8
Zdroj: ČT24