Plzeňský primátor opouští ODS, poměry ve straně jsou prý neúnosné

Plzeň - Primátor Plzně Pavel Rödl skončil po 19 letech v ODS. V komunálních volbách bude kandidovat jako nezávislý do městského zastupitelstva za stranu Občané.cz jako její lídr. Oznámil to dnes krátce po 18:00 na oblastním sněmu strany. Funkci primátora, kterou získal díky ODS, předčasně složit nechce. Za důvod odchodu označil Rödl poměry v komunální politice, zejména uvnitř plzeňské ODS.

„K rozhodnutí odejít ze strany jsem dospěl ve chvíli, kdy jsem se rozhodl přijmout nabídku strany Občané.cz. Nabídku jsem přijal proto, že situace v ODS se podle mého názoru neustále horší,“ řekl primátor novinářům. Odchodem opouští i funkci místopředsedy plzeňské ODS. Ještě v květnu Rödl avizoval, že je unaven komunální politikou a do voleb nebude kandidovat za žádnou politickou stranu včetně své domovské ODS.

Rödl tvrdí, že ještě před čtyřmi lety, kdy nastupoval na post primátora, se o kandidátce diskutovalo na úrovni místních sdružení, předsedům sdružení se dařilo prosazovat odhlasované věci. Lidí, kteří byli zapojeni do diskuze, bylo více. Masivním náborem členů ale postupně údajně převzala v Plzni moc jen některá sdružení. „Ta věc se změnila tak, že už o tom, kdo a jak bude kandidovat, rozhodují v Plzni dva tři lidé,“ řekl Rödl.

Konkrétní jména neuvedl, v Plzni se ale mluví o tom, že stranu a s ní i radnici fakticky ovládají místopředseda plzeňské ODS a člen výkonné rady Roman Jurečko a dále Petr Štrunc a Radim Kopáček. Uvnitř plzeňské ODS už údajně nejde o diskuzi, ale o to, kdo má jak zvednout ruce. Na sněmech se prý volí jen „něčí“ lidé, tedy lidé, „kteří budou poslouchat“. Jedním z dopadů této situace a současně problémem Plzně je podle Rödla propojení politiky s podnikáním a klientelismus. Důsledky dění v ODS mohou být podle primátora pro město poměrně nepříjemné.

Podle Rödla má kandidátka strany Občané.cz reálnou šanci překročit hranici pěti procent a získat mandáty v zastupitelstvu. Ve volbách o post primátora se Rödl utká s čtyřiatřicetiletým učitelem a bývalým radním Plzeňského kraje Martinem Baxou (ODS), náměstkem primátora a šéfem městské organizace KDU-ČSL Petrem Náhlíkem, třiatřicetiletým manažerem zahraniční společnosti a šéfem regionální organizace TOP 09 na Plzeňsku Ondřejem Ženíškem. Za ČSSD povede kandidátku pětačtyřicetiletá šéfka kanceláře náměstka hejtmanky a místopředsedkyně městského výkonného výboru strany v Plzni-městě Eva Herinková. Věci veřejné rozhodnou mezi Jaroslavem Škárkou a Janem Zápotockým.