Kalousek kdysi stvořil systém armádních zakázek, Nečas ho zruší

Praha – Plán premiéra Petra Nečase změnit praxi armádních zakázek má změnit patnáct let starý zákon, který nemá v Evropské unii obdoby. Nečas se společně s ministrem obrany Alexandrem Vondrou nechal slyšet, že úzký okruh firem, které zprostředkovávají české armádě nákup zbrojního materiálu, už nesmí na rezortu parazitovat. Ministerstvo chce tedy legislativně umožnit přímý nákup vojenského materiálu. Paradoxně ale systém zakázek z civilního sektoru nezavedl nikdo jiný než současný ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) po svém nástupu do funkce ekonomického náměstka ministra obrany v roce 1993. I premiér Nečas už o systému zadávání armádních zakázek, který se mnohdy označuje jako ideální korupční prostředí, ví své nejméně od září 1995, kdy byl prvním náměstkem ministra obrany.

Miroslav Kalousek prohlásil, že změně zákona o armádních nákupech nebude bránit, ale stát tím podle jeho slov nic nezíská. „Nikdo ze mě nemůže dělat pitomce a chtít po mně, abych věřil tomu, že to ty efekty přinese,“ reagoval na Nečasův záměr Kalousek. Už v červnu, kdy Nečas avizoval, že tuto praxi změní, pokud usedne do premiérského křesla, se s ním pustil Kalousek do názorové konfrontace a současný stav hájil. 

Na existenci zákona 38/1994 o zahraničním obchodu s vojenským materiálem vydělává mezi jinými například společnost Omnipol, přes kterou ministerstvo obrany jen za poslední čtyři roky nakoupilo zbraně a další materiál za více než pět a půl miliardy korun. Kolik při tom společnost vydělala, není známé, protože nelze zjistit, za kolik prostředníci zahraniční zbraně nakupují a za kolik je následně prodají. Za Omnipolem stojí zbrojař Richard Háva, Kalouskův přítel. Kalousek v minulosti prohlásil, že podle jeho přesvědčení se „nákupem přes prostředníky nic neprodražuje“.