Nové pražské autobusy mají problémy

Praha – Kloubové autobusy SOR NB18, které v současnosti nakupuje pražský dopravní podnik, mají v pražských ulicích problém – praskají jim rámy čtvrtých dveří. Jeden autobus stáhl dopravní podnik z provozu, několik dalších se kontroluje. Podle jednatele společnosti SOR Petra Hájka jsou na vině pražské silnice, v jiných městech totiž dodavatel tyto závady nezaznamenal. Mluvčí dopravce Ilona Vysoudilová zdůraznila, že bezpečnost cestujících není nijak ohrožena.

Praskliny se objevily u dveří, které jsou hned za kloubem. Autobusy opravují pracovníci SOR v garážích dopravního podniku, podle jednoho z řidičů se do vozů navařují výztuhy. Závady opravuje výrobce na vlastní náklady, podle Vysoudilové také musí platit dopravci za každý den, kdy autobusy nejezdí, smluvní pokutu.

Petr Hájek upozornil, že autobusy stejného typu jezdí také v Táboře, Bratislavě nebo Nitře, tam však dopravní společnosti podobný problém nezaznamenaly. „Jízdní podmínky Prahy jsou oproti jiným městům extrémní a je potřeba autobusy na tyto podmínky doladit,“ řekl.

SOR Libchavy dodal Dopravnímu podniku hlavního města Prahy loni 100 nových autobusů. Celkem by jich měl podnik během osmi let získat 620, pokud se osvědčí, koupí další stovku. Zaplatí za to zhruba 4,5 miliardy korun.