Ministři v pondělí proberou pomoc krajům postižených záplavami

Praha - V pondělí se mimořádně sejde vláda a bude jednat o pomoci krajům, které o víkendu postihly záplavy. České televizi (ČT) to řekl premiér Petr Nečas. V Otázkách Václava Moravce informaci potvrdil ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Vláda probere návrh na nasazení armády při odstraňování povodňových škod a nejvíce urgentní finanční požadavky. Ministr v této souvislosti vyzval starosty postižených obcí, aby vznesli prostřednictvím krizových štábů své požadavky na armádní pomoc. Vojáci by kromě úklidu mohli pomoci s budováním provizorní infrastruktury. V některých obcích byly například zničeny mosty.

Hejtman nejvíc postiženého Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD) má k dispozici celkem 23 milionů korun, které může hned použít. Milionem korun rovněž přispěla Asociace krajů ČR. „Chceme věřit, že to nejhorší je za námi,“ řekl v Otázkách Eichler a dodal, že se s nabídkou pomoci, ať už finanční, či materiální, na něj obracejí i hejtmani ostatních krajů.

Podle generálního ředitele Hasičské záchranné služby, generála Miroslava Štěpána, bylo během víkendu nasazeno kolem tisícovky hasičů. Podle něj byly některé zásahy hodně komplikované, hasiči se nemohli dostal k lidem po souši, ale ani letecky, protože panovalo špatné počasí. Štěpán odmítl kritiku, že by vrtulníků bylo nasazeno málo.

Šéf hasičů kritizoval škrty na vnitru

Ministr Vondra také poděkoval všem, kteří se na zachraňování podíleli - hasičům, policistům, vojákům. Štěpán si v této souvislosti postěžoval, že hasiči mají často zastaralou techniku, která by se vyjímala třeba v muzeu. Hasiči totiž využívají například žebřík z roku 1969, cisterny jsou staré 25 let a výšková technika i 35 let. Na investice ale nejsou peníze a resort vnitra má navíc ušetřit ještě zhruba miliardu a půl. „Jestliže mám snížit o deset procent mzdové výdaje, tak musím propustit deset procent lidí nebo o deset procent snížit plat,“ řekl Štěpán s tím, že propouštění si nedovede představit. Rovněž ke snižování platů je skeptický. „Řada lidí sloužila, bez ohledu na to, že jim skončila směna, nenechali se vystřídat… když jim snížíme platy, jsem zvědavý, jestli budou mít chuť takto sloužit,“ podotkl Štěpán. Hasiče a záchranáře potřebujeme a potřebovat budeme, navíc se povodní jen tak nezbavíme, domnívá se šéf hasičů. Každý zásah hasičů při povodních navíc znamená i poškození techniky či úplnou ztrátu. Ministr Vondra k tomu řekl, že to je manažerské rozhodnutí každého ministra, kde ve svém resortu uspoří.

Do postižených oblastí na Liberecku zamíří dnes odpoledne prezident Václav Klaus. Ve 14:30 navštíví krizový štáb v Liberci, poté navštíví postižené oblasti. Na krizový štáb přijede rovněž premiér Nečas. Ministři vnitra a obrany Radek John (VV) a Vondra byli na Liberecku už v sobotu.

Generální ředitel HZS ČR Miroslav Štěpán
Zdroj: ČT24