Na severu Čech zůstává bez plynu 4000 domácností, bez proudu 500

Praha – Povodně, které se o víkendu prohnaly zejména Libereckým a Ústeckým krajem, přerušily dodávky plynu a elektřiny. Bez plynu stále zůstává přes 4 000 domácností, od elektrické energie je odříznuto asi 500 odběrných míst. Ve většině postižených míst by se mělo energetikům podařit obnovit dodávky dnes a v úterý. Někde ovšem situaci komplikuje popadané vedení vysokého napětí a i plynaři hlásí, že v nejhůře postižených oblastech by mohlo obnovování dodávek trvat týdny a v krajním případě i měsíce. Obce a kraje nyní intenzivně řeší také problémy s dodávkami pitné vody. Splaveniny z polí kontaminovaly především soukromé studně, pitná voda ale místy neteče ani z vodovodních řadů.

Energetici se činí, aby k energiím připojili co možná nejvíce odříznutých domácností. „Dneska plánujeme, pokud to počasí dovolí, že budeme moci odstraňovat většinu závad na distribuční soustavě. V případě, že půjde vše dobře a podle plánu, tak bychom mohli v obcích Hrádek na Nisou a Chotyně, které jsou z našeho pohledu nejméně poškozeny, začít provádět tlakovou zkoušku a po ní následně zahájit obnovu dodávek zemního plynu,“ informoval mluvčí plynárenské společnosti RWE Jiří Bezděk.

Bez plynu ale stále zůstávají lidé také v Bílém Kostele, Raspenavě a Chrastavě. „Nejzávažnější situace je v obcích Chrastava a Raspenava. Tam obnova dodávek potrvá déle, v nejbližších dnech se podaří obnovit dodávky jen pro menší část obyvatel a zbývající část si vyžádá větší stavební a technické práce, které potrvají i v příštích týdnech,“ upozornil Bezděk.

Lidé v postižených obcích odklízejí následky povodní (zdroj: ČT24)

Bez pomoci odběratelů to nepůjde

Při obnovování dodávek plynu musí poskytnout součinnost energetikům i sami odběratelé. „My budeme prostřednictvím starostů a krizových štábů informovat odběratele, aby zpřístupnili hlavní uzávěry plynu, aby mohla být dodávka obnovena,“ uvedl Bezděk.

ČEZ evidoval k 19:00 hodině v Libereckém a Ústeckém kraji zhruba 500 odběrných míst bez dodávek elektřiny. Během dne a večera se podařilo obnovit dodávky proudu v části obcí Františkov nad Ploučnicí, Benešov nad Ploučnicí, v části obce Stružnice a elektřinu mají už i dvě třetiny obce Višnová na Liberecku.

Technici připojovali odběrná místa i v noci, ale během ní se zároveň musely vypínat další obce v souvislosti s rozvodněnou Ploučnicí. Také v průběhu dne se sice dařilo připojovat nové odběratele, noví ale zároveň přibývali.

Nejnáročnější práci mají montéři právě ve Višňové, kde se podle mluvčí ČEZu pro severní Čechy Soni Holingerové staví provizorní vedení doslova uprostřed jezera, které zůstalo po povodni. Nové podpěrné body vedení vysokého napětí vztyčují v obci Jánská na Děčínsku.

Energetici stále čekají na to, až dostatečně opadne voda ve zbývajících
částech Benešova nad Ploučnicí, Františkova nad Ploučnicí a Dolní Police -
Jezvé. Na Liberecku je bez elektřiny malá část Hrádku nad Nisou, kde
montéři čet čekají, až trafostanice vyschne, a bude tak bezpečné její
připojení k distribuční soustavě. Bez dodávek je ještě malá část Frýdlantu,
kde musí z důvodu bezpečnosti vyschnout domy. 

Nedostává se ani pitné vody

Problémy jsou v zaplavených obcích také s dodávkami pitné vody. „Dodávka pitné vody je velmi náročná pro oblasti, kde mají vlastní studny. Je zamořeno i sedm vodovodních řadů. V tuto chvíli je to pouze voda užitková a nesmí být pitnou vodou,“ popsala situaci v Ústeckém kraji tamní hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD). Problémy se zásobováním pitnou vodou mají například Boletice na Labem, Velká Veleň nebo Františkov.

Podobná situace panuje i na Liberecku, kde se rovněž na obnově dodávek pitné vody usilovně pracuje. „Co je nejvíce potřeba v současné chvíli, je pitná voda,“ zdůraznil hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD).

Mobily fungují bez problémů, pevné linky jsou na tom hůř

Zatímco odstraňování škod v energetice ještě chvíli potrvá, mobilní operátoři byli rychlejší. Problémy se signálem, které v uplynulých dnech oblasti postižené povodněmi sužovaly, už pominuly. Operátoři hlásí, že většina vysílačů už pracuje, jak má.

Hůře jsou na tom ale ti zákazníci, kteří využívají pevné telefonní linky. „U pevné sítě vlivem zatopení ústředen a také kvůli odpojení od elektrické energie máme v postižených oblastech přibližně 3 257 zákazníků, kteří bohužel nemohou využívat pevné telefonní spojení nebo internetové služby,“ uvedl mluvčí Telefóniky O2 Martin Žabka.

I tady ale technici dělají, co mohou, vyklízejí zatopené ústředny a snaží se je připravit na připojení k elektřině tak, aby bylo telefonní spojení obnoveno co nejdříve. K některým ústřednám se však stále nedostali, situaci stále komplikuje voda, která v mnoha oblastech setrvává.