V Praze odkládají nákupy nových autobusů

Praha - Pražský dopravní podnik zřejmě odebere od firmy SOR Libchavy méně autobusů, než kolik letos plánoval. Důvodem je nedostatek peněz. To ale způsobuje problémy výrobci autobusů. Jednatel SOR Libchavy Petr Hájek uvedl, že firma kvůli tomu hledá jiné odběratele. Podle neoficiálních informací by mohly být autobusy, které měly být určeny pro Prahu, prodány do Bratislavy. Původně mělo být do Prahy dodáno 83 autobusů. SOR Libchavy dodal dopravnímu podniku vloni 100 nových autobusů.

Podle Hájka dosud mezi městem a dodavatelem nebyla podepsána smlouva na odběr autobusů pro letošní rok. Autobusy se přitom měly dodávat od dubna. Praha by jich měla celkem během osmi let získat 620, pokud se osvědčí, koupí další stovku. Zaplatí za to zhruba 4,5 miliardy korun.

Mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Ilona Vysoudilová řekla, že objednávka na 37 vozů bude odeslána během několika dnů. „Zbytek dodávky bude zřejmě odložen do konce února 2011,“ uvedla Vysoudilová. Podle mluvčí to ale podnik může stěží ovlivnit, musí totiž čekat na peníze od hlavního města.

Při schvalování rozpočtu dostal podnik méně peněz na investice, než požadoval. Chybějící peníze na obnovu vozového parku mu město odsouhlasilo až v červnu. Peníze navíc podnik získá z půjčky, kterou si Praha vezme od Evropské investiční banky (EIB).

Odložení objednávky ale komplikuje situaci výrobci, který má předvyrobené autobusy. „Hledáme kvůli tomu jiné zákazníky,“ dodal Hájek.

Vydáno pod