Stromové aleje se zřejmě stanou unikátem

Praha – Jeden z typických rysů české krajiny zřejmě za chvíli dočista zmizí. Jde o aleje, tedy řady stromů lemující silnice. Sdružení Arnika spočítalo, že silničáři za sedm let podťali přes sto tisíc stromů, zatímco nových vysadili jen něco přes 63 tisíc. Kraje oponují, že kácí výhradně nezdravé porosty a o obnovu se snaží. Faktem ale zůstává, že za poslední roky zmizelo od silnic tolik stromů, že by vystačily na oboustrannou alej z Prahy až do Říma.

„Alejí ubývá, protože se o ně roky nikdo nestaral, tím pádem dosloužily, druhá je taková ta chamtivost po tom dřevu,“ podotkl geolog Václav Cílek. Z přehledu Arniky vyplývá, že nejvíc se kácí ve Středočeském a Jihočeském kraji. Ve středních Čechách se ale zároveň snaží porost obnovit – vysadí jich víc, než pokácí. Na rozdíl od Karlových Varů nebo Plzně, tam nové nesázejí téměř vůbec.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

„Náhradní výsadbu děláme podle toho, jaká je zrovna krajina a jestli to jde, někde sadíme míň, někde víc,“ podotkla mluvčí Plzeňského kraje Petra Jarošová. Zmírnit kácení pomohla novela zákona z roku 2009, která zrušila výjimku pro silničáře. Do té doby totiž mohli stromy porážet bez povolení. Rozjela se ale i řada projektů na zachování silničních stromořadí.

Ekologové tvrdí, že stromy podél silnic nejsou nebezpečné. Podle nich stačí, když je alej dobře značená a viditelná i v noci. Policejní statistiky ale ukazují, že každý pátý mrtvý při autonehodě zemře kvůli nárazu do stromu.