Povodně si vyžádaly pět lidských životů, tři lidé se ještě pohřešují

Liberec – V korytě řeky Smědé ve Frýdlantu našli záchranáři horské služby tělo asi 50leté ženy. Jde o pátou oběť víkendových povodní v severních Čechách. Žena z Frýdlantu v sobotu kolem osmé večer spadla do rozbouřené Smědé, její muž to ale nahlásil až v pondělí. Tělo objevili záchranáři asi kilometr za městem v těžko přístupném terénu.

Na Frýdlantsku si tak ničivé záplavy vyžádaly už tři životy - dvou žen a jednoho muže, další dva muži utonuli na Českolipsku. Ještě tři lidi policie na Frýdlantsku pohřešuje.

Povodňová situace se postupně stabilizuje. Voda nikde neohrožuje lidská stavení a nadále klesá. Třetí povodňový stupeň platí na jihu Čech už jen na Nežárce v měřicí stanici Hamr. Liberecký kraj se rozhodl, že prodlouží stav nebezpečí až do 5. září. Předpověď počasí na následující dva dny ale není pro sever Čech příznivá, mělo by opět pršet.

Policie chytla v Chrastavě tři muže, odnášeli věci

Policie v noci na dnešek zadržela v povodněmi postižené Chrastavě tři muže při krádeži. Odnášeli video, kočárek a dětské pleny. Prý se domnívali, že je berou ze skládky. Přesto šlo o krádež, trojice mužů ale zřejmě nebude souzena tak tvrdě jako pět cizinců, kteří v noci na úterý rabovali v Chrastavě a Raspenavě. „Věci byly na skládce, která patří městskému úřadu v Chrastavě. Lidé tam vyhazují věci, o kterých si myslí, že nejsou potřebné. Tento majetek jim (zadrženým) ale nikdo nevěnoval, a proto i tady prověřujeme, zda nedošlo k trestnému činu krádeže,“ řekl ve Studiu 6 krajský ředitel policie v Liberci Milan Franko.

V pondělí večer chytili policisté v Chrastavě dva cizince, kteří od jednoho z vysoušených domů odnášeli rotoped. V Raspenavě pak byli v noci zadrženi tři další rabující cizí státní příslušníci, když se údajně pokusili vloupat do opuštěné chaty. Upozornili na ně všímaví sousedé. Podle ministra vnitra Radka Johna (VV) je ostraha míst, která poničily povodně, výrazně posílena. „Pomáhá policie z Pardubického a hradeckého kraje, pořádková jednotka nabídla služby, cizinecká policie hlídá. Dokonce policejní inspekce řekla, že pomůže,“ sdělil John. Připomněl, že policisté využívají i termokameru. V Libereckém kraji se střídá na 700 policistů z celé země, pomáhá i celní stráž a cizinecká policie a v kraji operuje také 580 vojáků.

Liberecký kraj prodloužil stav nebezpečí do 5. září

Liberecký kraj se rozhodl prodloužit stav nebezpečí na celém území kraje až do 5. září. Obcím i kraji to dává možnost co nejrychleji řešit likvidaci škod po záplavách, které postihly zejména oblast Frýdlantska a také Českolipsko. Mimo jiné umožňuje městům, obcím i kraji zadávat zakázky na likvidační práce, opravy a obnovu bez veřejných soutěží a pracovat co nejrychleji, řekl hejtman Stanislav Eichler.

Ve čtvrtek a pátek bude zase pršet

Vyrovnávání se s povodněmi nesvědčí počasí. Meteorologové totiž očekávají v následujících dnech nové srážky, které by v postižených místech nemusela vodou nasycená půda pojmout. „Ve čtvrtek přejde přes území kraje zvlněná fronta, takže v průběhu dne bude hodně oblačnosti, opět se vyskytnou přeháňky a bouřky. Místy dost intenzivní. Podle modelu by to mělo být spíše na severu, severovýchodě jižních Čech, ale lokalita se nedá přesně určit,“ řekl meteorolog Jaroslav Hintermüller.

Pršet by mělo i v pátek. I když jsou hlášeny srážky jen do 50 milimetrů, i ty by podle vodohospodářů mohly způsobit další záplavy. Povodí je nasycené vodou a pak i menší déšť může působit vážné problémy, uvedl ředitel jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslav Jaroušek.

ČEZ odvolal kalamitní stav v okresech Děčín a Česká lípa, platit bude už jen pro Liberecko

V Libereckém a Ústeckém kraji zůstává bez elektřiny ještě asi 200 domácností. Podle mluvčí ČEZu je přesný počet lidí bez proudu těžké odhadnout. Obnovy vedení totiž komplikují popadané stromy, které ničí už opravené dráty. Opraveny jsou už téměř všechny poruchy na vedení vysokého napětí.

Každé odběrné místo, které bylo zaplaveno vodou, musí prohlédnout odborník, který stanoví, zda je připojení bezpečné. Za tuto službu si ČEZ nic neúčtuje.

Bez plynu také dále zůstává kolem 2 500 odběratelů, během dneška by ale plynaři měli stovky míst znovu zprovoznit.