Zemřel další mašínovec Vratislav Švéda

Praha - Zemřel Vratislav Švéda, jeden z posledních žijících lidí odsouzených v procesu s Mašínovými. Jeho bratr Václav s nimi prchal do Německa, byl ale zajat a popraven. Švéda ukrýval po útěku zbraně skupiny. Soud ho za to poslal na dvacet let do vězení. K účasti na protikomunistickém odboji se Vratislav Švéda hlásil po celý život, pro Mašíny měl i slova kritiky - při svých akcích byli podle něj příliš nápadní a na útěk se mohli lépe připravit.

Nikdy se nedral dopředu, o svém působení s Mašíny moc nemluvil. Vratislav Švéda se sice přímo nezúčastnil žádné akce bratrů Mašínů, o všem ale od bratra věděl. Na jeho žádost pak ukryl na poli u Pivína zbraně skupiny. „Zatčen byl zřejmě nejen na základě informací, které získali východoněmečtí vyšetřovatelé od zadržených Zbyňka Janaty a jeho bratra Václava Švédy, ale především od spolupracovníka státní bezpečnosti s krycím jménem “Uher„. Dodneška nevíme, kdo to přesně byl,“ říká historik Petr Blažek.

Vratislav Švéda:

„Třídní boj vyhlásili komunisti. Když boj, tak boj. Věděli jsme, že riskujeme. A oběti byly na obou stranách. Celý život jsem považoval to, co bratr dělal, za správné.“

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)


Vratislava Švédu zatkli poté, co na útěku v Německu dopadli jeho bratra a dalšího člena skupiny Zbyňka Janatu. V procesu dostal dvacet let vězení, stejně jako další jeho bratr, otec dostal patnáct let a matka osmnáct. Ve vězení strávil Vratislav Švéda jedenáct let, žena od něj odešla i s dětmi, zbyla na něj jen práce v dolech.

Vratislav Švéda zemřel jen krátce po Milanu Paumerovi, který se spolu s Mašíny dostal až do Západního Berlína. „Osud celé Švédovy rodiny souvisí s padesátými léty. Pořád si málo uvědomujeme, co to tehdy bylo za dobu,“ řekla sestra bratrů Mašínových Zdena.