Klaus ocenil čestnou plaketou levicového ekonoma Komárka

Praha - Valtr Komárek slaví osmdesáté narozeniny. Na Hradě mu popřál prezident Václav Klaus, který Zlatou plaketou ocenil jeho celoživotní dílo. Komárek patřil k hlavním aktérům listopadu 1989. Jako ekonom měl tehdy zásadně odlišný názor na směřování československého hospodářství než nynější prezident. Dnešní akt tak oba označili za důkaz smíru a vzájemné tolerance.

Nestor české ekonomiky, významný člověk ovlivňující celá desetiletí hospodářskou politiku i veřejný život. S takovými slovy vítal prezident Václav Klaus svého bývalého kolegu na Pražském hradě. Přitom právě tito dva muži měli před lety problém spolu vyjít. Po revoluci Klaus coby ministr financí směřoval ekonomiku mnohem víc vpravo, než by si přál Komárek. „Bral jsem to jako gesto smíru, protože jsme byli dlouho ve při,“ řekl Komárek. Podle prezidenta ekonom váhal, zda má medaili přijmout.

Komárek mezi lety 1986 až 1992 šéfoval Prognostickému ústavu Akademie věd, kde před listopadem pracoval i Klaus. Oba byli významnými hybateli událostí roku 1989 a oba posléze figurovali v první nekomunistické vládě premiéra Mariána Čalfy. Komárek byl jedním z nejoblíbenějších politiků tehdejší doby.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Na dnešním setkání oba ekonomové probrali i některé aktuální problémy. Valtr Komárek narazil třeba na, podle jeho slov, přebujelé výdaje hlavního města. „Upadá tu ekonomická analýza, všichni mají řeči, ale aby si sedli a zanalyzovali třeba fantastické pražské výdaje, to ne,“ řekl Komárek. Ten v roce 1991 vstoupil do ČSSD a dnes je jejím nejstarším členem.

Plaketa
Zdroj: ČT24