John „vyhádal“ 2,2 miliardy, může škrtat méně

Praha – Ministr vnitra Radek John může slavit, pro příští rok totiž musí uspořit o 2,2 miliardy méně, než byl původní plán ministerstva financí. I tak prý ale budou dopady na jeho resort drsné, John totiž musí uspořit 8,3 miliardy korun. Výhodou ale je, že se rozpočet resortu v letech 2012 až 2014 už dále krátit nemá. Výsledná částka, o kterou se má snížit rozpočet vnitra pro příští rok, vzešla z debaty ministrů na dnešním jednání vlády.

Ministr vnitra už pověřil expertní komisi, aby připravila plány šetření pro následující rok. Tým má výsledek své práce představit v pondělí 23. srpna. Podle Johna už je teď jasné, že bude ministerstvo plnit pouze ty povinnosti, které mu ukládá zákon, a nebude jiným resortům zadarmo poskytovat své služby. 

Kvůli škrtům se bude muset propouštět v řadách policistů. „Dopady na činnost policie, hasičů i ministerstva budou velmi drsné. Policie bude muset omezit částečně svůj výkon a v oblasti veřejné správy bude utlumena řada potřebných činností,“ řekl John. Výsledkem změn v policii má být „menší, výkonnější, a dokonce lépe placený policejní sbor,“ dodal ministr. Plánované propouštění se ale vůbec nelíbí policistům ani hasičům. Jejich odbory již vyhlásily, že jsou připraveny k protestním akcím. 

Napjatou situaci vyvolalo Johnovo prohlášení v deníku Právo, že vnitro začne napřesrok kvůli úsporám propouštět policisty, aby předešlo plošnému snížení tarifních platů všech policistů a hasičů. Před týdnem ministerstvo popřelo, že plánované propouštění dopadne převážně na řadové policisty. Úspory prý chce resort hledat hlavně u policistů, kteří jsou zařazeni mimo přímý výkon služby, tedy hlavně mezi úředníky.