Na Liberecko míří první provizorní mosty

Soběslav - Lidé v oblastech postižených povodněmi nadále s pomocí armády i dobrovolníků bojují se strženými stromy a snaží se uvolnit zanesená koryta. Obce na severu Čech, kde voda v minulých dnech strhla přístupové mosty, nyní očekávají příjezd kamionů s provizorními konstrukcemi. Ze skladu Správy státních hmotných rezerv v Soběslavi proto armáda již během dneška odveze dvě konstrukce. První na řadě je obec Rousínov na Liberecku. Zatopené oblasti na severu Čech dostanou minimálně 14 mostů, dorazit mají také do Šluknova, Hřenska, Kytlic nebo Dolních Habartic.

Montované součástky na mosty o rozměrech 18 a 12 metrů naložil 151. ženijní prapor kolem 11:00. Kolona pěti nákladních vozů se na cestu s nadměrným nákladem vydá dnes večer. První zastávkou na cestě bude Bechyně. Zde vojáci počkají do půlnoci a teprve pak budou pokračovat na Liberecko, cesta jim zabere asi pět hodin. Dorazit na místo určení má kolona během noci. Podle mluvčí Správy státních hmotných rezerv Ireny Široké se s výstavbou začne nejspíše až v neděli, v případě hladkého průběhu úprav terénu však není vyloučena ani sobota.

Přístupové cesty přes koryta mohou obce bezplatně využívat pouze do tří let. Po uplynutí této lhůty může vláda v mimořádných případech zapůjčení konstrukcí prodloužit. Obecní úřady mohou i posléze uzavřít smlouvu o dalším využití, to však bude zpoplatněno.