Brožová podala kárnou žalobu na libereckou soudkyni

Brno - Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová podala kárnou žalobu na libereckou soudkyni Blanku Škrétovou. Okresnímu soudu v Liberci totiž trvalo skoro pět let, než doručil Nejvyššímu soudu dovolání muže odsouzeného za drogové delikty a kuplířství, a tento případ měla na starosti právě Škrétová. Brožová proto za nadměrné průtahy navrhuje kárný trest v podobě snížení platu. Česká justice dlouhodobě čelí kritice za příliš pomalé rozhodování. Kárnou žalobu Brožové projedná speciální senát Nejvyššího správního soudu.

Velká časová prodleva při odesílání dovolání je podle Brožové vážnou chybou a selháním, nehraje přitom roli, že Nejvyšší soud nakonec dovolání zamítl. Podle samotné soudkyně prý chyba vznikla při práci s listinami, dovolání prý bylo omylem sešito k jiným listinám a založeno ve spisovně. Dovolání podle ní nebylo zaneseno ani v počítačové evidenci, proto nemohla chybu odhalit. Brožová nechala manipulaci se spisem prošetřit a nakonec dospěla k závěru o kárné zodpovědnosti Škrétové.

V případu šlo o recidivistu Patrika Packu. Okresní soud jej v roce 2004 potrestal pětiletým vězením za drogové delikty, kuplířství a pokus o ublížení na zdraví. Krajský soud mu v listopadu 2005 trest zmírnil na čtyřleté vězení. Packa pak podal dovolání. Okresní soud jakožto soud prvního stupně měl v tom okamžiku za úkol doručit spis a dovolání k Nejvyššímu soudu, kam však zásilka doputovala až letos v dubnu. Předání opravného prostředku nadřízenému soudu je přitom rutinní a nepříliš náročný úkon, většinou to trvá několik týdnů, maximálně měsíců.

„Dovolání jsme projednali přednostně a mimo pořadí,“ zdůraznil Nejvyššího soudu Petr Knötig. Hrozilo totiž riziko, že pokud by Nejvyšší soud rozsudek z nějakého důvodu zrušil, pykal by Packa ve vězení zbytečně. Soud ale nakonec k argumentům v dovolání nepřihlédl. Packa je stále ve výkonu trestu, do vězení nastoupil až v listopadu 2008.

Vydáno pod