V ostravské restauraci prý vedoucí šikanuje sluchově postiženou ženu

Ostrava – Zaměstnanci restaurace v Kulturním středisku K-trio v Ostravě-Jihu si stěžují na svého vedoucího Luboše Zubáně. Prý je šikanuje. Jedna z pracovnic, sluchově postižená Lenka Schmiedová, se proti jeho chování ohradila prostřednícím Svazu neslyšících. Zaměstnanci mluví o přílišném pracovním zatížení, křiku a stresu. Zubáň na kameru mluvit odmítl a najal si právníka.

Lenka Schmiedová v restauraci pracuje už tři roky, doposud bez problémů. Sice téměř neslyší od narození, ale s pomocí sluchadla a odezírání se dorozumí. V červnu ale do restaurace nastoupil nový vedoucí. „Řval po mě, že to bylo slyšet až v kanceláři, venku… teď nemám čas ani na přestávku. Jsem ve stresu,“ svěřila se České televizi Schmiedová. Její slova potvrzují i další zaměstnankyně, které chtěly zůstat v anonymitě. „Dává jí příkazy na jednu práci, ale už musela dělat druhou práci,“ uvedla jedna. „Šikanuje ji, nadával ji i před kolektivem,“ dodala druhá.

Svaz neslyšících pomohl sepsat Schmiedové oficiální stížnost a čeká na reakci. „Určitě to nepodceňuji a určitě se paní Schmiedové k tomu vyjádřím. Jsou tady ale věci, které nejsou zcela založeny na pravdě,“ uvedla ředitelka Kulturního střediska K-trio Sylva Kočárová.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Na křik a zákazy si stěžují i další pracovníci. Prý jim třeba zakazuje jít na toaletu nebo se mu nelíbí, jak dávají talíře na stoly. Účetní Marie Svobodová podle svých slov odchází o půl roku dříve do důchodu, protože je psychicky na dně. Podle ředitelky Kočárové je vedoucí pečlivý a kuchyň pod jeho vedením naznala nový směr. Kauzu chce prošetřit a uzavřít do konce srpna.