Lidé v centrech měst musí počítat s vyšším hlukem, stanoví to zákon

Praha - Vláda chce po letech připravit ucelený zákon o hluku, který by měl nově stanovit tzv. sdílenou zodpovědnost – tedy souhlas lidí s tím, že jim nevadí bydlet v hlučnější lokalitě. Tato část má platit hlavně pro ty, kteří se nově stěhují do centra města. Na mnohým místech by tak magistrát nemusel stavět nákladné protihlukové bariéry, prodloužil by se provoz na starých silnicích a zelenou by opět mohly dostat projekty, které teď kvůli předpokládané hlučnosti nesplňují zákonné podmínky.

Hlavní hygienik Michael Vít vysvětluje, že lidé, kteří si kupují byt v centru, musí s vyšší hlukovou hladinou počítat. Uvnitř budov by tak jejich obyvatele nadále chránila přísnější hranice pro hluk, venku by se ale mohla zvýšit. „V oblasti rozvoje a územního plánování budou jasně stanoveny zóny, kde budou jednotlivé hlukové limity definovány. V zákoně pak bude řečeno, že tu budou určité oblasti, kde by měla být sdílená odpovědnost,“ dodává Vít. 

Nový zákon by tak mohl umožnit zástavbu i na místech, na která zatím stavebníci kvůli nadměrnému hluku nemohou, tato hranice je zatím stanovena na 60 decibelů. „V současné době by se u takové komunikace vůbec neměl stavět žádný bytový nebo rodinný dům, protože tam jsou překračovány hlukové limity,“ vysvětluje Pavel Doucha z Ekologického právního servisu.

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Takových míst jsou v metropoli stovky, většina leží právě u hlavních silničních tahů. Podrobnou hlukovou mapu Prahy vydalo ministerstvo zdravotnictví, každý si tak může najít, jak to s hlukem vypadá v jeho bydlišti. Nový zákon vítají i realitní agenti, zástavba u rušných silnic totiž bude kvůli zákonu lépe odhlučněná, a tak by kolony aut a drnčící tramvaje nemusely lidi od koupi nemovitosti odradit. „Zamezí se tím následným diskuzím o případných slevách a myslím, že kupující to budou vnímat pozitivně,“ domnívá se prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný. 

Nový zákon o hluku ale dělá vrásky na čele starousedlíkům, třeba lidé bydlící podél Severojižní magistrály v Praze bojují proti nadměrnému hluku několik let a dokonce uspěli i u soudu. Teď se bojí, aby norma nakonec nepostihla i je. Sdílená odpovědnost by podle nich měla platit jen pro ty, kteří si u rušné silnice pořídí nový dům nebo byt. Domy okolo magistrály ale na svém místě stojí desítky let. 

Ministerstvo zdravotnictví připravovalo zákon o hluku už za vlády Jana Fischera. Tehdy ale vzbudil největší rozruch nápad na zvýšení limitů hluku o pět decibelů na 65 db přes den a 55 db v noci. „Pokud by nový zákon měl pokračovat v této tendenci, tak by se určitě nejednalo o úpravu žádoucím směrem,“ varuje Pavel Doucha z Ekologického právního servisu.

Zácpa v Legerově ulici v Praze
Zdroj: ČT24