Paroubek se do čela ČSSD (zatím) nechystá, bude spisovatelem

Praha – Jiří Paroubek v Otázkách Václava Moravce nastínil své další plány, na jaře prý určitě nebude kandidovat na post šéfa ČSSD, ze kterého po prohraných volbách rezignoval. Návrat do čela strany ale úplně nevyloučil, v politice prý nic není definitivní. Expředseda se teď chce věnovat hlavně práci ve sněmovně, kde působí jako místopředseda rozpočtového výboru, a chystá se také sepsat několik knih.

ČSSD by se teď podle Paroubka měla zaměřit na pevné voličské jádro a tito lidé by prý neměli být zneklidňováni nějakým vnitřním střetem v rámci ČSSD. Na podzim se totiž konají další volby do Senátu a také komunální volby. Jenomže přesně k těmto střetům docházelo, když se sestavovala stínová vláda. Zejména místopředseda strany Milan Urban a jihomoravský hejtman Michal Hašek protestovali proti Davidu Rathovi jako stínovému ministrovi zdravotnictví. 

Bývalý předseda ČSSD prý útoky na Ratha moc nechápal: „Davida Ratha já řadím do té skupiny lidí, kteří by asi měli někdy v budoucnu uvažovat o kandidatuře na předsedu ČSSD. Tím neříkám, že to musí být zrovna na jaře.“ Rath má prý koncepční myšlení a je pro sociální demokracii užitečný. 

Odpoledne kritizoval Paroubka za podporu Rathovi jeden z kandidátů na předsedu Michal Hašek. „Jestliže Jiří Paroubek vidí styl a politiku kolegy Davida Ratha jako legitimní politickou alternativu budoucnosti ČSSD, je bohužel zřejmé, že se naše názory začínají značně rozcházet,“ uvedl v tiskovém prohlášení. Právě politický styl blízký Rathovi podle Haška odradil voliče od ČSSD. Paroubek by navíc neměl před podzimními volbami stranu oslabovat tím, že ji začne dělit na„správné a špatné“.

Tvrdíkovi se kampaň nepovedla, takový je život

Paroubek také čelní představitele strany kritizoval, že se spíše vymezují vůči němu než proti koaliční vládě Petra Nečase. „Ti pánové, kteří kandidují, se nesnesli z nebe a byli všichni ve vedení sociální demokracie,“ podotkl Paroubek. Část sociálních demokratů totiž po volbách kritizovala bývalého předsedu a šéfa volební kampaně Jaroslava Tvrdíka za megalomanskou kampaň, po které zůstaly ve stranické pokladně dluhy.

Tvrdíka prý Paroubek vybral, protože se mu dřívější kampaně povedly. „Tentokrát se mu to prostě nepovedlo, takový je život,“ podotkl Paroubek. On sám prý svou odpovědnost vyvodil a rezignoval. „Jestli si ti pánové myslí, že za to mohu já, tak já jim to nebudu vyvracet,“ podotkl bývalý předseda. 

Pro ČSSD by podle Paroubka bylo lepší, kdyby se volební sjezd konal už v září, jak původně navrhoval. Čím déle prý bude trvat stav, kdy sociální demokracie nemá jasné vedení, tím lépe pro vládní koalici. Kandidáti na šéfa sociálních demokratů by prý měli přijít s pozitivní vizí, která bude rozvojová a nebude ustrašená. Takového člověka by pak Paroubek podpořil. Ambice stát se novým šéfem ČSSD zatím jasně dal najevo úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka a předseda Asociace krajů Michal Hašek. Do souboje se prý má zapojit i exministr vnitra Martin Pecina.  

Na knižních pultech bude „přeparoubkováno“

Každopádně v sobě po volbách Jiří Paroubek objevil spisovatelského ducha, plánuje totiž hned několik knih. Jedna se bude věnovat zahraniční politice, kde chce Paroubek přiblížit i jednání s významnými státníky, se kterými se setkal: „Domnívám se, že to může být zajímavé jak pro běžného čtenáře, tak pro politology a studenty, kteří se o tyto věci zajímají,“ uvedl Paroubek. 

Druhá kniha má pracovní název „Byl jsem u toho“ a bude popisovat významné okamžiky z dějin sociální demokracie po roce 1989. Kromě toho chystá Paroubek i paměti, ty ale přijdou na řadu až jako poslední. Už na vánočním trhu by se ale měla objevit kniha jeho manželky Petry, která chce také sepsat zkušenosti ze života po boku vrcholného politika.

Billboard sociální demokracie
Zdroj: ČT24