Barták - z lékaře ministr obrany, nyní skončil jako Kalouskův náměstek

Praha - Novým náměstkem ministra financí se s platností od dnešního dne stal bývalý ministr obrany úřednické vlády Jana Fischera Martin Barták (ODS). Ten ve funkci vystřídal Jana Málka (KDU-ČSL), kterého ministr financí Miroslav Kalousek odvolal minulý týden v pátek. Barták bude ve funkci zodpovídat za veřejnosprávní kontrolu, audit prostředků z fondů Evropské unie a finanční analytický útvar ministerstva financí.

„Jsem rád, že jsem do týmu získal zkušeného a kompetentního administrátora, který navíc splňuje nezbytnou podmínku pro řízení svěřených odborů - je prověřen na stupeň tajné,“ uvedl Kalousek.

Barták se měl původně stát náměstkem ministra vnitra Radka Johna pro mezinárodní vztahy, John však tuto pozici nakonec zrušil v souvislosti s úspornými opatřeními. V minulosti Bartáka kritizoval kvůli jeho aktivitám v armádě.

Kalousek má s Bartákem celkem sedm náměstků

Málkův odchod avizoval Kalousek už v polovině července. „Je to politický náměstek, se kterým se samozřejmě rozloučím. Pan Málek je za KDU-ČSL a KDU-ČSL se nedostala do sněmovny, takže pan Málek těžko může dál zastávat funkci náměstka, protože to bylo politické obsazení,“ uvedl Kalousek. Podle koaliční dohody měl být prvním náměstkem ministra člen ODS. Na ministerstvu financí nyní působí sedm náměstků. Kromě Bartáka jsou jimi Jiří Kubínek, Zdeněk Zajíček, Peter Chrenko, Bohdan Hejduk, Tomáš Zídek a Klára Król.

Miroslav Kalousek pro ČT:

„Ministr obrany, předtím ekonomický náměstek ministra obrany, ovládá procesy rozpočtové i hospodaření státu, prokázal schopnost ovládat legislativu i management, navíc je prověřen na stupeň tajné, což je pro mě důležité. Takových úředníků nechodí po chodnících tolik. Já na tuto funkci potřebuji někoho, kdo má vysokou důvěru,“ komentoval Bartákovo jmenování do funkce náměstka na ministerstvu financí šéf resortu Miroslav Kalousek.

Kalousek prý Bartákovu nominaci konzultoval v koalici s několika lidmi, premiéra Petra Nečase (ODS) prý informoval už dříve. „Je to posila, která je zkušená, kompetentní,“ řekl dále Kalousek na Bartákovu adresu.

„Je to věc vkusu. Pan ministr John (VV) je spíše nakloněn tomu věřit bývalým zaměstnancům soukromých bezpečnostních agentur, já budu raději důvěřovat bývalému místopředsedovi vlády, který má čerstvou prověrku na stupeň tajné. Každý máme své priority,“ komentoval Kalousek fakt, že ministr vnitra Radek John Bartáka nedávno kvůli jeho působení v armádě kritizoval.

Miroslav Kalousek už minulý měsíc oznámil jména svých poradců. Budou jimi místostarosta Uherského Hradiště Evžen Uher, slovenský exministr zdravotnictví Rudolf Zajac, bývalý ministr financí Ivan Kočárník a Jan Klak.

Komentář analytika ČT Petra Fischera

"Mě spíše překvapuje, že ve vládě, která si dává pozor na to, aby nebyla spojena s jakýmikoliv pochybami ve státní správě při výběrových řízeních, se na takové důležité kontrolní místo nominuje člověk, o kterém se veřejně pochybovalo.

Otázkou také je, jestli musí mít ministerstvo tolik náměstků. To je věcí toho konkrétního ministra. V případě pana ministra Kalouska, jestliže je pan Barták už sedmý náměstek, tak mi to při vší úctě, co všechno musí ministerstvo obsáhnout, přijde už docela dost."

Martin Barták (1967) vystudoval 1. lékařskou fakultu v Praze a absolvoval stáže v USA, Velké Británii a Německu. Je ženatý, nestraník. V letech 1992 až 2006 pracoval jako neurochirurg v pražské nemocnici Na Homolce, v roce 1996 krátce pracoval v Radcliffově nemocnici v britském Oxfordu. Od roku 2000 byl šest let poradcem místopředsedy ODS Petra Nečase pro otázky bezpečnostní a obranné politiky a v letech 2002 až 2006 také poradcem Nečasova stranického kolegy a šéfa sněmovního bezpečnostního výboru Jana Vidíma. Od září 2006 do května 2009 byl prvním náměstkem na ministerstvu obrany. V květnu 2009 byl jmenován místopředsedou vlády a ministrem obrany dočasného kabinetu Jana Fischera (do vlády jej navrhla ODS), ve funkci zůstal až do letošního července.

Barták bývá kritizován, že během jeho působení na ministerstvu obrany resort uzavřel některé zakázky, které provázelo podezření z korupce (například nákup obrněných vozidel Pandur). Barták všechna nařčení odmítl.