Kolem stovky lidí protestovalo proti Jochovi jako poradci premiéra

Praha - Před Úřadem vlády a na pražském Klárově se sešla asi stovka lidí, kteří protestovali proti šéfovi Občanského institutu Romanu Jochovi. Nelíbí se jim, že má být od září poradcem premiéra Petra Nečase pro lidská práva a zahraniční politiku. Demonstranti mu vytýkají příliš konzervativní názory. Před Úřad vlády si přinesli i transparenty s jeho výroky jako „mučit je občas potřeba“. Protest svolaly iniciativy ProALt a Studenti proti rasismu. Petici, kterou sepsaly, teď chtějí předat premiérovi. Před Strakovou akademií se k nim na chvíli připojila i bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. Joch už dříve poznamenal, že ve svobodné zemi může demonstrovat každý. Před Strakovu akademii ho přišlo podpořit asi šest lidí.

„Jsme tady proto, abychom odmítli osobu pana Jocha, jehož pojetí lidských práv je podle nás nešťastné,“ řekl jeden z protestujících. „Chceme na Úřadu vlády Anti-Kocába,“ stálo na jednom z transparentů, které drželi zase Jochovi obhájci. „To, že ho označují za fašistu a xenofoba, není podloženo žádnými argumenty,“ řekl ČT Zbyněk Klíč z Mladých konzervativců.

Joch doporučí zrušit Úřad zmocněnce pro lidská práva

„Skutečným zmocněncem pro lidská práva je ústava, a proto každý soudce má být garantem lidských práv. Máme ombudsmana, proto mít jakéhosi cara lidských práv je myšlenka z feudalismu,“ uvedl Joch. Rady vlády zabývajícími se problémy menšin by naopak zachoval. Podle něho totiž řeší skutečné problémy, a proto jsou legitimní.

Zastáncům Jocha vadí zejména pojetí lidských práv dosavadního vládního zmocněnce Michaela Kocába, který podle nich preferuje vybrané skupiny občanů na úkor jiných. Když Kocáb rezignoval na post ministra, Joch to komentoval slovy, že konečně udělal správnou věc. S Kocábem podle svých slov nesouhlasí téměř v ničem. To, co exministr chápe jako prosazování lidských práv, on vnímá jako ničení osobních svobod.

„Gentleman může vlastnit otroky“

Roman Joch:

„Kdyby tolik energie věnovali svému vzdělávání, jako věnují demonstrování, tak by byli mnohem, mnohem moudřejší… Petr Nečas je uvážlivý politik. To poslední, co by on chtěl, je, aby si vybíral nějakého extremistu.“

Protestující se dnes bavili i čtením dalších citátů premiérova poradce. Připomenuta tak byla například Jochova údajná slova o tom, že „gentleman může vlastnit otroky“. Za nejlepší byl pak vyhlášen výrok, že pravice má právo „nastolit pravicový autoritativní režim“, pokud by „západní civilizaci hrozil zánik v důsledku politické a intelektuální impotence levice“ nebo „v důsledku její vnitřní dezintegrace, totiž opuštěním civilizačních hodnot a ctností ve prospěch volného průchodu choutkám a vášním“. Jocha kritizují i někteří politologové. Vladimíra Dvořáková například označila jeho názory za ultrakonzervativní na pomezí xenofobie, rasismu a homofobie. „Vadí nám, že nerozeznává koncept lidských práv, který by šel za rámec vlastnických práv,“ řekla ČT mluvčí iniciativy ProAlt Tereza Stöckelová.

Joch byl k účasti v týmu premiérových poradců vyzván šéfem skupiny poradců a exministrem průmyslu Martinem Římanem. Zatím oficiálně ani není vůči Úřadu vlády v pracovním poměru. „Většina těchto demonstrantů byla proti protiraketové obraně. Svoboda těchto demonstrantů může trvat jen do doby, než na nás spadne nějaká raketa,“ uzavřel v narážce na fakt, že za protestem jsou v některých případech lidé spojovaní s iniciativou Ne základnám!, například Jan Májíček.

  • Roman Joch autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/194/19335.jpg
  • Transparenty na podporu Jocha autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1878/187781.jpg
Vydáno pod