Státní maturity dostaly zelenou, generálka bude v říjnu

Praha – Učitelé i studenti mají po letech odkladů jasno, ve školním roce 2010/2011 odstartují jednotné státní maturity, které by mělo skládat přes sto tisíc studentů. Vláda dnes souhlasila s doporučením ministra školství Josefa Dobeše (VV), ministři za ODS se ale hlasování zdrželi. Už v říjnu se pak uskuteční generální zkouška, do které se přihlásila většina středních škol. Jednotné zkoušky se připravují už 14 let a do roku 2012 spolknou celkem 725 milionů korun.

Ministerstvo si od nových zkoušek slibuje objektivní srovnání znalostí všech maturantů, efektivnější řízení škol a úspory v řádech miliard korun. Jednotné maturity prý odradí od středoškolských studií méně nadané mladé lidi a podle výsledků jednotlivých škol by pak úředníci mohli rozhodovat o případném rušení či slučování škol. Pokud by podle výsledků maturit začaly vysoké školy přijímat uchazeče, ušetřily by univerzity za přijímací zkoušky.

Debata na vládě ale nebyla jednoduchá, premiér Nečas ji označil jako „svěží, poměrně podrobnou a poměrně dlouhou“. Do diskuze se prý zapojili skoro všichni členové kabinetu, ministři za ODS se pak hlasování zdrželi. „Vážím si toho, že vláda rozhodla, a v tuto chvíli já jako ministr cítím podporu celé vlády k poměrně nepopulárnímu kroku,“ komentoval rozhodnutí kabinetu ministr školství Dobeš.

Vláda také rozhodla o „rozmrazení“ 1,5 miliardy korun v kapitole ministerstva školství. Podle Josefa Dobeše to znamená, že v letošním roce nebudou klesat platy učitelů v regionálním školství.

Podle Nečase budou stát jednotné maturity zhruba 210 milionů korun ročně. Více než třetina peněz je přitom určena na odměny učitelům středních škol, kteří tak budou na státních maturitách přímo finančně zainteresováni. Ministr školství prý s firmami, které mají maturity zajistit, usmlouval pro příští čtyři roky slevu 215 milionů korun. Po roce 2014 pak budou maturity zajišťovány prostřednictvím nových smluvních partnerů. Od tohoto roku také ministr počítá s elektronickou státní maturitou.

Studenti už letos dvakrát protestovali

Státní maturity však mají mnoho odpůrců, proti jejich spuštění už letos dvakrát demonstrovali studenti. Pod petici proti maturitám se podepsali kantoři ze 180 středních škol a nedávno se na jejich adresu kriticky vyjádřil i premiér Petr Nečas (ODS).

Senátor ČSSD Marcel Chládek proto navrhl novelu, kterou chce zavedení státních maturit odložit o tři roky. Podle předsedy senátorů ODS Tomáše Julínka ale návrh možná ani neopustí Senát, který má o novele jednat příští týden. Podle sociálních demokratů je garance státu za úroveň vzdělání správná, měli ale výhrady k tomu, jakým způsobem byla státní maturita připravována, a také k nákladům, vysvětlovala senátorka ČSSD Alena Gajdůšková. Podzimní generální zkouška by se prý měla uskutečnit, vyhodnotit a zefektivnit a zhospodárnit postupy, dodala Gajdůšková.

Zastánci nové maturity ale mají převahu. Argumenty o nedostatečné časové lhůtě pro přípravu na novou maturitou jsou prý liché: „Žáky na to začneme intenzivně připravovat od září a myslím si, že to na zvládnutí té maturity bohatě stačí,“ uvedl Jiří Kuhn z Asociace ředitelů gymnázií. Generálka na jednotnou maturitu proběhne ve dnech 11.-14. října a bude stát 140 milionů. Během ní by se měla otestovat hlavně logistika celé zkoušky.

Na studenty čekají dvě varianty testu

Studenti si budou moci vybrat ze dvou variant testů, lehčích a těžších. Další varianty testů jsou připraveny pro handicapované studenty. V příštím roce mají žáci maturovat povinně z češtiny, dále si musejí vybrat mezi cizím jazykem a matematikou. Dvě až tři zkoušky zároveň stanoví ředitel školy v takzvané profilové části maturity.

Od roku 2012 pak začne být zkouška z cizího jazyka také povinná, u další povinné zkoušky si student bude moci vybrat mezi matematikou, informatikou a společenskovědním základem. Ústní zkoušky se budou dělat už jen z češtiny a jazyků, ostatní předměty budou formou písemného testu.