Za cizince bude spoluzodpovědný zaměstnavatel, rozhodla vláda

Praha - Vláda dnes schválila novelu zákona o pobytu cizinců, která má zavést povolení k pobytu s biometrickými údaji či spoluodpovědnost zaměstnavatelů za zaměstnané cizince. K návrhu předloženém ministerstvem vnitra měly jednotlivé resorty přes 380 připomínek, kvůli kterým trvalo jeho projednání dlouhou dobu. Naopak o příspěvku na opravy povodněmi poškozených silnic na Liberecku rozhodne vláda až za týden.

Novela o pobytu cizinců zavádí spoluodpovědnost zaměstnavatele za cizince, kterému dal práci, či takzvanou modrou kartu. Cizince by opravňovala k dlouhodobému pobytu i k výkonu zaměstnání vyžadujícího vysokou kvalifikaci. O jejím udělení by mělo rozhodovat ministerstvo vnitra. ČSSD s principem modrých karet souhlasí, obává se ale jejich možného zneužívání, upozornil poslanec sociální demokracie Jeroným Tejc. Měly by být podle něho skutečně jen pro omezený okruh kvalifikovaných lidí. ČSSD předlohu podpoří, pokud ve sněmovních výborech dospěje k názoru, že zneužívání karet nehrozí.

Minulý týden se ministři dohodli, že případnému vyhoštění cizinců, kteří budou přistiženi při práci načerno, by mělo předcházet azylové řízení. Nelegálně zaměstnaný cizinec bude také mít možnost požádat o udělení dlouhodobého pobytu na dobu, po kterou se dohaduje se zaměstnavatelem o zaplacení dlužné mzdy. Novela ale stanoví povinnost zaměstnavatele hradit náklady spojené s vyhoštěním cizince, pokud po skončení platnosti pobytu nevycestoval z ČR, případně uhradit náklady spojené se zdravotní péčí o cizince, kterého propustil před skončením platnosti pracovního povolení.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra dnes na vládě uspělo i s návrhem novely krizového zákona, která má upřesnit kompetence v přípravě krizových plánů a umožnit na likvidaci například povodňových škod vládě vyslat nejen vojáky, ale i hasiče. Obě předlohy nyní posoudí sněmovna. Přerušeno bylo na dnešním zasedání projednávání novely zákona o základních registrech.

O penězích na liberecké silnice bude jasno za týden

Vláda dnes o týden odložila rozhodnutí o finančním příspěvku na opravu povodní poničené dopravní infrastruktury v Libereckém kraji. Podle ministra dopravy Víta Bárty by se pomoc měla zkoordinovat s ostatními resorty. Návrh na dnešní jednání zařadil Bárta na žádost představitelů Libereckého kraje, který peníze v rozpočtu nemá.

Velká voda způsobila na krajských silnicích škody přesahující dvě miliardy korun, z toho necelá půlmiliarda připadá na mosty, zbytek na silnice druhé a třetí třídy. Celkem povodně v kraji poškodily 119 mostů, z toho sedm odnesla voda úplně. Alespoň část prostředků by měl uvolnit stát přes Státní fond dopravní infrastruktury. Záplavy poničily v Libereckém kraji také koleje a komunikace v majetku státu, tedy silnice první třídy. Správa železniční dopravní cesty vyčíslila škody na 114 milionů korun, Ředitelství silnic a dálnic na 50 milionů korun.