Babákova asistenta prý chtěli uplatit, policie obvinila tři lidi

Praha – Asistenta poslance Věcí veřejných Michala Babáka se v květnu údajně pokusila uplatit skupina lidí, aby u svého nadřízeného zajistil dotace na zřízení a výstavbu soukromé technické vysoké školy. Asistent Šimon Stejkoza vše ohlásil policii. Ta už podle televize Nova v případu obvinila z uplácení tři liberecké podnikatele, přičemž jedním z nich je bývalý liberecký zastupitel za ODS Jiří Zeronik. Přiznal, že s asistentem mluvil, úplatek ale popřel.

Mluvčí protikorupční policie Pavla Kopecká pro ČT24 uvedla, že policisté měli o případu informace ještě dříve, než se na ně Stejkoza obrátil. Podezřelí mu prý nabídli až 15 milionů korun, za které chtěli, aby pro ně u Babáka zajistil prosazení dotace 250 milionů korun na ministerstvu školství. „Domluvili se, že uplatí osobu, která může využít svého vlivu a pomoct jim založit vysokou školu,“ řekla Kopecká.

Všechny obviněné spojuje podle Novy podnikání v oboru energetiky. Zeronik figuruje v několika firmách včetně společnosti, která vlastní soukromou školu v Liberci. Tvrdí, že chtěl přes Babákova asistenta jen standardně prosadit projekt své vysoké školy. „My jsme byli osloveni, že se projekt líbí, ať ho přijedeme představit,“ řekl k tomu televizi Zeronik.

Babák i Stejkoza snahy o uplácení odsoudili

„Amatérský pokus diskreditovat poslance Babáka úplatkem přes jeho vlastního asistenta, navíc na půdě Poslanecké sněmovny, mi přišel skutečně nehorázný,“ sdělil prostřednictvím Žižky Stejkoza s tím, že víc se k případu vyjadřovat nebude. Asistent se na policii podle mluvčího VV obrátil ihned poté, co ho podezřelí poprvé kontaktovali. Současně informoval Babáka. „Schůzky s korupčníky se pak odehrávaly v režii policie. V součinnosti s ní byly při schůzkách zajištěny elektronicky veškeré důkazy včetně první zálohové splátky ve výši 300 000 Kč, která byla po převzetí odevzdána policii,“ uvedl Žižka.

„Oceňuji osobní integritu i odvahu mého asistenta při řešení celé záležitosti,“ uvedl k tomu Babák v tiskové zprávě VV. Podle něj ale není zcela jasné, zda šlo skutečně o pokus ho zkorumpovat, nebo zda to byla provokace. Bývalého pokladníka Věcí veřejných Babáka vyšetřuje policie kvůli podezřelým finančním operacím směřujícím do stranické pokladny. Koncem května kvůli tomu dočasně pozastavil i členství ve straně. Babák své dary do stranické poklady ale vysvětloval příjmy z prodeje akcií. Podle serverů iDnes.cz a Aktuálně.cz podal na Babáka trestní oznámení finančně analytický útvar ministerstva financí, který odhalil nezvyklé Babákovy vklady přímo na bankovních přepážkách. Podle útvaru přes Babákův soukromý účet v posledních dvou letech prošlo celkem 11,5 milionu korun pro VV.