ČD zmodernizují expresní vagony za 2,2 miliardy korun

Praha - České dráhy nechají zmodernizovat 58 vagonů pro expresní vlaky EuroCity a InterCity. Obnovu vozů provede slovenská společnost ŽOS Trnava. Náklady včetně desetiletého leasingu vyjdou na 2,183 miliardy korun, informoval o tom mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Do modernizace jsou zahrnuty oddílové i velkoprostorové vagony první a druhé třídy, které nyní jezdí například na trasách z Prahy do Vídně, Bratislavy, Žiliny, Břeclavi a Brna. Letos dráhy uvedou do provozu nové vlaky za více než 4,5 miliardy korun.

Modernizaci bude financovat trojice leasingových společností - ING Lease (C.R.), ČSOB Leasing a SG Equipment Finance Czech Republic. „Tyto společnosti uspěly se svou nabídkou v mezinárodním zadávacím řízení, které proběhlo v první polovině letošního roku,“ uvedl Šťáhlavský. Sama obnova vagonů vyjde na 950 milionů korun, zbytek z celkové ceny tvoří finanční náklady. Modernizace začne už v následujících dnech a první opravené vozy by dráhy měly nasadit do provozu na začátku příštího roku. Všechny vozy by měla slovenská firma dodat do konce roku 2011.

„Vedle klimatizace a dosazení nových toalet s uzavřeným systémem projde omlazovací kúrou také interiér vozů, který bude nově laděn ve firemních barvách Českých drah. Úplnou novinkou bude elektronický audiovizuální informační systém, který bude cestující informovat o trase vlaku a nejbližších zastávkách nebo o obsazení míst rezervacemi,“ popsal modernizaci náměstek pro osobní dopravu Antonín Blažek.

Dráhy plánují v příštích třech až čtyřech letech zrekonstruovat přes 1 000 velkých vagonů pro osobní dopravu, což je necelá polovina celkového stavu. Část vagonů se dočká celkové obnovy včetně zkrášlení interiérů a zdokonalení technických parametrů, zbytek dráhy pouze vylepší uvnitř. Podle náročnosti úprav proto podnik rozlišuje obnovu na celkovou „modernizaci“ a menší „revitalizaci“.