O násilí u Monyové všichni věděli, ale nikdo jej nenahlásil

Brno – Brněnská policie neměla před středeční vraždou spisovatelky Simony Monyové, z níž je podezřelý její manžel, jakékoli informace o tom, že by byla obětí domácího násilí. Mluvčí jihomoravské policejní správy Petra Vedrová zdůraznila, že o údajném násilí ze strany manžela, o němž nyní známí oběti vypovídají v médiích a v internetových diskusích, neřekla policii nejen žena, ale ani nikdo z jejího okolí. Česká televize připomene dílo Monyové v úterý 9. srpna na prvním programu. Ve 20:00 zařadí reprízu filmu Tchyně a uzený, který vznikl podle její předlohy.

„Je překvapivé, kolik lidí se nyní v diskusích a médiích vyjadřuje v tom smyslu, že věděli o její tíživé situaci, a uvádějí k tomu dokonce detailní podrobnosti. Nikdo z nich ale nepomohl, nikdo nás o věci neinformoval,“ zdůraznila Vedrová.

V Brně se podle ní potírání domácího násilí věnuje zvýšená pozornost. Město má dokonce tým kriminalistů, který se specializuje právě na tuto oblast. Podle Vedrové není pravda, že spisovatelka krátce před smrtí telefonovala policii v Brně-Obřanech a požádala o pomoc, která jí ale nebyla poskytnuta. „Žádné hlášení jsme od ní nedostali. V Obřanech ani oddělení nemáme,“ doplnila Vedrová.

Monyová zemřela ve středu na následky bodných ran. Podezřelým z útoku je její manžel, který je zraněn a nyní je v péči lékařů Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích. Policie jej vyslechne patrně v pondělí. Motiv činu není podle policie zatím znám. Monyová psala romány pro ženy, na kontě měla bezmála 30 titulů a patřila k nejčtenějším autorům.

Vydáno pod