Stokilometrová dopravní zácpa trvá v Číně už devět dní

Peking - Několikadenní stokilometrová dopravní zácpa komplikuje život řidičům v Číně. Kalamita, která trvá od 14. srpna, postihla podle čínských státních médií tisíce kamionů směřujících z autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko do metropole. Auta mířící do Pekingu stojí již devět dní ve frontě táhnoucí se v délce 100 kilometrů, uvedl zpravodajský server CNN.

Dlouhou kolonu způsobily stavební práce na jednom z úseků dálnice spojující Peking s oblastí Tibetu, kvůli nimž musela být velká část dopravy odkloněna na prakticky paralelní dálnici číslo 110. K chaosu přispívají také drobné nehody a porouchaná odstavená vozidla.

Zatímco někteří řidiči berou situaci s nadhledem a zabíjejí čas hraním karet, jiní spílají místním prodavačům, kteří okolností využívají ke svému prospěchu a ženou ceny nahoru.

Rozsah kalamity je nezvyklý i na Čínu, kde jsou několikahodinové dopravní zácpy běžné a kde se silnice vedoucí do Pekingu pravidelně mění v „dočasná parkoviště“. Řidiči navíc tentokrát zdaleka nemají vyhráno. Zmíněné stavební práce jsou totiž plánovány až do 13. září.

Vydáno pod