Nový šéf ÚSTRu zrušil výběr šéfa archivu a angažoval Žáčka

Praha - Nový šéf Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniel Herman zrušil výběrové řízení na ředitele Archivu bezpečnostních složek. Chce vyhlásit nové, které bude transparentní, aby nebylo možno hovořit o jakékoli účelovosti. Jmenovat jakéhokoli kandidáta přímo nechce, chce se ale podílet na jeho volbě. Se zrušením ale nesouhlasí přihlášení kandidáti. Herman dnes navíc oznámil, se jeho poradcem stane bývalý šéf ústavu Pavel Žáček.

Herman uvedl, že s angažmá Žáčka počítá a že už o jeho nové roli spolu hovořili. O návratu vůbec prvního ředitele ústavu Žáčka se spekulovalo již několik dní. Minulý týden po svém nástupu do ředitelské funkce Herman povolal zpět na ústav také dva lidi z éry Žáčka. Do svého sekretariátu přijal Herman Patrika Košického, jehož počátkem dubna sesadil bývalý ředitel ústavu Jiří Pernes z funkce šéfa kanceláře ředitele. Vrátil se také Pernesem odvolaný ekonomický náměstek René Schreier.

Zrušení výběrového řízení se setkalo s protesty

Se zrušením výběrového řízení nesouhlasí tři kandidáti, kteří se do něj přihlásili. Vystudovaný informatik a knihovník Adam Kretschmer se obává, že Herman soutěž zrušil, aby se na pozici šéfa mohl vrátit odvolaný ředitel archivu Ladislav Bukovszky, který byl nedávno donucen odejít kvůli údajnému poškozování archiválií při jejich digitalizaci a zveřejnění evidenčních údajů vojenské tajné služby. Stejný názor zastává i část zaměstnanců.

Kretschmerovi vadí forma i způsob, jakým bylo výběrové řízení zrušeno. Kretschmer také uvedl, že byl členem komise, která zkoumala digitalizaci archivu. Pravě tato komise ve své zprávě konstatovala, že dosavadní průběh digitalizace vykazuje značné nedostatky.

Herman ale nechce o jménech nových či staronových vedoucích pracovníků ústavu zatím hovořit. Předcházející výběrové řízení bylo podle ředitele ÚSTRu vyhlášeno v době mimořádné správy ústavu: „…Každý ředitel vnímá ředitele archivu jako blízkého spolupracovníka. Proto by měl mít řádný ředitel možnost participovat na jeho výběru.“

Výběrové řízení je dědictvím po Hazdrovi

Bukovszkého odvolal bývalý ředitel ÚSTRu Zdeněk Hazdra. Komise, kterou zřídil, nedávno konstatovala, že dosavadní průběh digitalizace archivu vykazuje značné nedostatky. Při odvolání Bukovszkého Hazdra argumentoval mimo jiné tím, že na webu byl protiprávně zveřejněn materiál zpravodajské služby generálního štábu. Materiály podle Hazdry obsahovaly informace po 15. únoru 1990, což je v rozporu se zákonem.

Herman si dal za cíl stabilizovat ústav, v němž již několik měsíců panuje neklid a zmatky kvůli personálním změnám a směřování instituce. Zatím se do ní vrátili dva úředníci z éry prvního ředitele Pavla Žáčka, které odvolal další bývalý ředitel Jiří Pernes. Nyní se objevily spekulace o tom, že by se na nějaké místo mohl vrátit i Žáček.