OKD mohou pokračovat v těžbě ostravského uhlí

Praha - Ostravsko-karvinské doly, které spoluvlastní finančník Zdeněk Bakala, dostaly od ministerstva životního prostředí souhlas k těžbě více než dvaceti milionů tun černého uhlí na dole Darkov. Úředníci však podmínili kladné stanovisko šestašedesáti body, mezi nimiž je především dohoda OKD s postiženými obcemi a také například s Lázněmi Darkov, které spoluvlastní současný ministr životního prostředí Pavel Drobil.

OKD zřejmě nahrála skutečnost, že Fischerova vláda loni smetla novelu horního zákona, díky čemuž mají těžební společnosti i nadále předkupní právo na státní pozemky v dobývaném prostoru. „To ovšem podle starostů znesnadňuje rozvoj obcí,“ píše deník E15. OKD plánuje na dole Darkov vytěžit 20,3 milionu tun černého uhlí do konce roku 2020, přičemž dalších minimálně dvacet milionů ještě zůstane v podzemí. Okolní obce si vymohly postupné utlumení těžby, takže zatímco v příštím roce vyrubou horníci 3,5 milionu tun uhlí, poslední dva roky jen 1,35 milionu.

Karviná si nedávno s OKD dojednala, že nebude dotčena krajina za řekou Olší. Náměstek primátora Karviné Dalibor Závacký však listu řekl, že se situace může kdykoliv změnit a za několik let očekává tvrdší vyjednávání. „Pomohl by nám nový horní zákon, který by posílil pravomoci obcí,“ uvedl Závacký.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

OKD plánuje intenzivní těžbu

Mluvčí OKD Vladislav Sobol i aktivity samotné firmy naznačují, že utlumení těžby nebude tak razantní. Podle Sobola plánuje firma těžit v ostravsko-karvinské pánvi minimálně dalších dvacet let. „V OKD kvůli tomu nedávno investovali devět miliard korun do nových těžebních technologií. Podle rejstříku veřejných zakázek si navíc firma objednala převoz uhlí určeného na export u několika přepravních firem více než za sedm a půl miliardy korun bez DPH,“ píše E15.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Těží jej v hlubinných dolech v jižní části Hornoslezské uhelné pánve - v Ostravsko-karvinském revíru. Vlastníkem OKD je nizozemská společnost NWR, která patří evropské společnosti RPG Industries, jejímž spolumajitelem je Bakala.

Důl Darkov
Zdroj: ČT24