Klaus udělil čtyři milosti

Praha - Prezident Václav Klaus dnes udělil milost čtyřem lidem. Františku Štulovi například prominul zbytek trestu vězení na základě žádosti poškozené ženy, která s ním vychovává dceru a již mu odpustila. Muž, který je v invalidním důchodu, byl odsouzen za výtržnictví a ublížení na zdraví. Klaus zároveň nařídil, aby nebyl dál stíhán za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Zbytek trestu vězení prezident prominul Karlu Kamasovi, který byl v minulosti odsouzen za podvod. „(Klaus) přihlédl k tomu, že způsobená škoda již byla v plné výši uhrazena. Jmenovaný dosud žil řádným životem, v minulosti nebyl trestán a část trestu již vykonal,“ uvedl prezidentův mluvčí Radim Ochvat. Trest za úvěrový podvod prezident prominul Marcele Klatovské. Podle mluvčího přihlédl k vážné a těžko léčitelné nemoci její nezletilé dcery. Žena je navíc v částečném invalidním důchodu a snaží se škodu splácet.

Jednomu cizinci prezident prominul zbytek podmíněného trestu vězení a zahladil odsouzení uložené za řízení motorového vozidla bez platného řidičského oprávnění. Muži totiž trest bránil v prodloužení trvalého pobytu v Česku, kde žije jeho manželka a dítě, které má české státní občanství. Prezident přihlédl k tomu, že cizinec nezpůsobil svým činem žádnou škodu, nebyl také v minulosti v ČR trestán, uvedl Ochvat.

Naposledy prezident udělil milosti zhruba v polovině července, kdy omilostnil šest lidí. Zdůvodnil to většinou humanitárními ohledy - u většiny případů přihlédl k tomu, že odsouzení pečují o své malé děti.