Úspory na obraně: Vojákům se nelíbí, že mají přijít o tisíce

Praha – Ministerstvo obrany plánuje, že v rámci úspor sníží už příští rok mzdy vojákům, a to o deset procent. O rok později by se jim měl zdanit příspěvek na bydlení třiadvaceti procenty a výsluhy patnácti procenty. Celkově se jim plat sníží v průměru o pět tisíc korun. Půjde o největší zásah do peněz vojáků od vzniku profesionální armády v roce 2005.

Průměrný plat příslušníka Armády ČR se letos pohybuje kolem dvaceti pěti tisíc korun, příspěvek na bydlení je deset tisíc korun. Voják s průměrným platem by nově bral 22 500 korun a na bydlení by dostal od státu 7 700 korun. Dohromady by se tak průměrný příjem snížil o 4 800 korun.  Vojákům se takové razantní snížení příjmů nelíbí. Na sociální síti Facebook vznikla stránka s příznačným názvem Proti snížení platů v armádě. Už má skoro deset tisíc členů.

„Vojáci zcela otevřeně dávají najevo svojí nespokojenost, myslím si, že ta nálada je tak daleko, že někteří budou odcházet,“ domnívá se Miroslav Pechát, člen redakčního týmu serveru Problemyvarmade.cz. „Samozřejmě o tom vojáci diskutují, je to jejich plat,“ komentoval to náčelník Generálního štábu AČR Vlastimil Picek. Konečné slovo o snižování mezd bude mít ale vláda.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Ministerstvo obrany počítá s tím, že část vojáků z armády odejde. Pokud se nepodaří prosadit odklad zdanění výsluh a příspěvku na bydlení o jeden rok, mohl by to být letos velký problém. „Mělo by to obrovský dopad na armádu, nechci říct, že je to kolaps, je to určitě poměrně výrazné ohrožení, protože by se to týkalo nejen 5 tisíc vojáků, ale celé armády,“ uvedl náměstek ministra obrany Michael Hrbata (ODS). Po dohodě odborů s vedením ministerstva obrany opustí armádu do konce roku 700 civilních zaměstnanců. Vojáků se propouštění týkat nebude, protože se pouze zruší 350 neobsazených tabulkových míst.