Vozíček či chodítko je možné si na krátkou dobu i půjčit

Praha - Lidé s tělesným handicapem budou mít lepší možnost půjčit si kompenzační pomůcky, například vozík nebo polohovací postel. K původním 14 půjčovnám Svazu tělesně postižených přibude na podzim dalších osm provozoven. Nabídka se rozšíří díky projektu financovaného převážně z prostředků Evropské unie. V Česku je víc než půl milionu lidí s tělesným postižením. Nejčastěji je způsobené onemocněním nebo úrazem.

Kompenzační pomůcky pomáhají tělesně postiženým zmírnit jejich handicap a lépe se vyrovnávat s běžnými denními problémy. Typickým klientem půjčovny je paní Dana z Prahy. Na vozíku skončila po těžké nemoci ve svých 20 letech, od té doby využila služeb půjčovny už dvakrát. Půjčila si speciální nájezdové rampy a invalidní vozík, když se ten její rozbil.

Služeb půjčoven využívají často i lidé, kteří například potřebují dočasně invalidní vozík po úrazu. Dalším možným využitím je pak možnost otestovat dosud neznámé pomůcky. „Některé půjčovny dopravují pomůcky i domů, a to i větší pomůcky. Menší, například chodítka, mohou pracovníci dovézt osobně až domů,“ upozorňuje členka správní rady Svazu tělesně postižených Alena Říhová.

Reportáž Zuzany Maxové (zdroj: ČT24)

Cílem projektu je poskytnout nové pomůcky stávajícím půjčovnám a zřídit nové tam, kde zatím nebyly. Vznikly třeba v Kyjově, Zlíně nebo Příbrami. Seznam všech půjčoven je k dispozici na internetových stránkách Svazu tělesně postižených. Nově mají k dispozici celkem 489 pomůcek rozprostřených po celé republice.