Kocáb: Provedu Jocha lidskými právy, pochopí

Praha - Nový poradce premiéra Petra Nečase Roman Joch zvažuje zrušení Úřadu zmocněnce pro lidská práva, kterému šéfuje bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Ten se s tím pochopitelně nechce smířit a chce Jocha osobně o užitečnosti agendy úřadu přesvědčit. Navíc chce vládě předložit plán, jak pomocí 400 milionů vložených do sítě sociálních pracovníků ušetřit ročně miliardy na sanaci sociálních problémů.

Během osmihodinové pracovní schůzky chce Kocáb Jochovi ukázat chod úřadu a seznámit ho s prací šesti rad, které na jeho úřadu působí. „Určitě se vyděsí, po celém dni bude mít hlavu jako škopek,“ uvedl v nadsázce v Interview ČT24 Kocáb. Agenda je totiž velmi široká, což je podle Kocába i argument, že měl úřad zůstat ministerstvem.

Úřad zmocněnce pro lidská práva:

  • Agentura pro sociální začleňování
  • Rada pro národnostní menšiny
  • Rada pro lidská práva
  • Rada pro romské menšiny
  • Výbor pro zdravotně postižené
  • Rada pro neziskové organizace
Interview ČT24

Zrušení úřadu, jak o něm polemizuje Joch, podle Kocába vůbec neřeší, kdo by agendu převzal. „Premiér sám? To by se z toho zbláznil, už i tak je enormně zatížený,“ uvedl Kocáb s tím, že navíc nejde jen o lidskoprávní agendu, ale i o české závazky k OSN, Radě Evropy a Evropské unii samotné. Navíc pod Kocábem pracují další stovky lidí. „Máme podvýbory, ve kterých pracuje kolem 1 700 neplacených dobrovolníků, jen za kafíčko a občas nějakou housku. Tuto intelektuální kapacitu bychom rozprášili,“ upozorňuje Kocáb.

„Joch nebude moci říkat, co hlásá dnes“

Podle Kocába není udržitelné, aby si Joch, pakliže se stane pravou rukou premiéra, zachoval svoji dosavadní břitkou rétoriku. „Chápu jeho názory jako čisté provokace. V roli poradce, a to včera v televizi i říkal, se ovšem bude muset chovat podstatně zodpovědněji,“ uvedl zmocněnec pro lidská práva Kocáb. Zároveň si ani nemyslí, že by se s Jochem mohl dostat do přímého názorového střetu, neboť oba dva hájí práva jednotlivce, nikoli skupinová práva, která by narušovala práva jednotlivců. Stejně tak Kocáb nehájí práva na základě barvy kůže. Navíc oba budou mít jinou funkci – poradní a úřednickou.

Klíčovým cílem Kocábova snažení je zachování struktury jeho úřadu. „Pokud bude probíhat demontáž tohoto systému, tak to je pro mě důvod zůstat ve funkci a bojovat proti tomu,“ uvedl Kocáb s tím, že o křeslo samotné mu rozhodně nejde. Věří, že vláda bude chtít s jeho úřadem spolupracovat a bude si práce jeho lidí vážit. V nejbližší době chce navíc vyrukovat s programem vybudování sítě zhruba 150 míst, která budou pomáhat se začleňováním sociálně slabých a vyloučených zpátky do společnosti. Od dětí, které nenavštěvují normální školy, až po lidi, kteří nemohou získat práci a jsou zbytečně závislí na státu.

Náklady, které se budou ročně pohybovat okolo 400 milionů korun, by se měly státu podle Kocába několikanásobně vrátit. Česko totiž podle Světové banky dosud vydává ročně na prevenci kriminality, sociální systémy, sociální pracovníky či bytové fondy 10 až 15 miliard korun. Tato suma by se měla v důsledku Kocábova programu razantně snížit.

Slovenští Romové
Zdroj: ČT24