Expremiér Topolánek stojí o místo ve světové organizaci

Praha - Expremiér Mirek Topolánek stojí o vedoucí pozici v organizaci s „větším než evropským působením“. V rozhovoru pro MF Dnes řekl, že o tom jedná s diplomaty a některými politiky. O jakou organizaci jde, sice neuvedl, byla by to ale práce blízká jeho oboru, tedy energetice. „Mám zájem do té instituce vstoupit. Ale myslím, že mé šance nejsou velké, tak 30 procent. Teď o tom jednám s naší diplomacií a některými politiky, protože potřebuji jejich součinnost a podporu. Ale upozorňuji, že o obsazení tohoto postu nerozhoduje Česká republika, takže to není žádná trafika,“ řekl bývalý předseda vlády a ODS.

Nyní se bývalý premiér živí poradenstvím, vlastní živnostenský list. Kromě toho má od září externě přednášet na Vysoké škole ekonomické. Topolánek se netají tím, že se mu kontakty z doby jeho působení v politice hodí. „Naskočil jsem do toho velice rychle. Vyřizuji bankovní garance, jednám s klienty. Mnohdy má tato činnost polostátní nebo státní charakter a tam jsou kontakty k nezaplacení. Nestydím se to říct. Politici, když skončí, se něčím živit musí a asi je to lepší, než aby je živil stát,“ uvedl. Drtivá většina jeho smluv a zakázek je prý s firmami, které se více či méně dotýkají energetiky.

Společnosti, s nimiž spolupracuje, jmenovat nechtěl, a to s jedinou výjimkou - VAE Controls, kterou pomáhal založit. „Jde hlavně o zakázky na stavby petrochemických terminálů třeba v Súdánu, Estonsku, Sýrii, máme také klienta v Bulharsku,“ popsal s tím, že svůj podíl ve VAE, který měl před vstupem do politiky, opravdu prodal a k firmě tak nemá žádný majetkový vztah. Odmítl odpovídat na to, jestli spolupracuje v byznysu s přítelem a bývalým poradcem Markem Dalíkem.

Topolánek o návratu do politiky

„V této chvíli vylučuji návrat do politiky. Politici sice říkají 'nikdy neříkej nikdy', ale já už nejsem politik, takže to nemusím říkat. Co se stane za dalších 20 let, co budu dělat, to fakt nevím, ale návrat nechystám. Můžu se víc věnovat synovi. Kdyby šlo všechno normálně a moji kolegové mi neuřízli hlavu, tak bych s ním nikdy neprožil dva měsíce.“

Z nové vlády je mu prý „trochu ouzko“, například ministr dopravy Vít Bárta (VV) si podle něj počíná jako „slon v porcelánu“. „Jestliže ODS se mnou mohla vyhrát volby, ale raději je prohrála a teď to vydává za neprohru (Topolánek paroduje hlas Václava Klause), tak co na to mám říct? Snažím se na to zapomenout, celý den pracuji a dívám se dopředu,“ odpovídá bývalý premiér na dotaz, jestli je zklamaný.

Topolánek stál v čele vlády do loňského jara, pak sněmovna z iniciativy ČSSD vyjádřila kabinetu nedůvěru. Ve funkci předsedy ODS skončil letos na jaře po tlaku straníků, kteří kritizovali některé Topolánkovy kroky včetně kontroverzních výroků pronesených na adresu homosexuálů a židů.

Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod