Krejčíř: Čeští agenti mě chtějí zatáhnout do vraždy v JAR

Johannesburg (JAR) - Čeští tajní agenti se snaží zatáhnout uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře do květnové vraždy majitele jihoafrické sítě striptýzových klubů Lollyho Jacksona. Podle zpravodajského serveru news24.com to tvrdí sám Krejčíř, který se v JAR před českými úřady skrývá. Jacksona údajně zabil muž pod falešným jménem George Smith, se kterým Krejčíř po svém zadržení v JAR pobýval v cele. Smith podle médií vykonával pro Jacksona špinavou práci. Krejčíř znal i Jacksona.

Podnikatel Krejčíř tvrdí, že vlastní místopřísežné prohlášení Smithe, který v něm uvádí, že dostal nabídku v přepočtu 372 tisíc korun a možnost získat imunitu za to, že podepíše prohlášení, že Krejčíř zabil Jacksona nebo že ho Krejčíř zabít Jacksona poslal: „Chtějí toto prohlášení proti mně použít, aby mě vydali.“ Jihoafrický soud by měl v pondělí nově projednat již jednou zamítnuté žádosti o vydání Krejčíře do Česka. Patrně ale bude záležitost odložena do doby, než padne konečné rozhodnutí o Krejčířově žádosti o udělení politického azylu v JAR.

Česká tajná služba je podle Krejčíře se Smithem v kontaktu. Sám Krejčíř si s údajným Jacksonovým vrahem pravidelně telefonuje. „George Smith je naživu a pobývá na Kypru,“ řekl uprchlý český podnikatel, který spojitost s vraždou majitele striptýzových barů popírá. „George mi volá docela často, někdy dvacetkrát denně… George byl prvním člověkem, kterého jsem v JAR poznal. Propustili nás ve stejnou dobu, ukázal mi okolí a poradil, kde koupit dům,“ vysvětlil přátelství se Smithem. Jejich vztah prý ale narušilo Smithovo holdování drogám a bezuzdné pití alkoholu.

Krejčíř jihoafrické policii předal telefonní číslo, ze kterého se mu Smith ozýval. „Nic neskrývám,“ dodal. Prohlásil, že kdyby měl na Jacksonově vraždě podíl, policie by o tom věděla. Připustil totiž, že jeho telefony jsou odposlouchávány a opilý a zfetovaný Smith by něco o vraždě během hovoru pravděpodobně řekl.

Krejčíř je v Česku stíhán za majetkové a násilné trestné činy. Policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce ve vile v Černošicích. Jeho manželka pak i se synem odcestovala na zahraniční dovolenou, v Dubaji se setkali a odletěli na Seychelské ostrovy. Všichni tři mají tamní občanství. V JAR pobývá Krejčíř od roku 2007, o rok později ho soud odmítl vydat do Česka. Podle zpráv jihoafrického tisku se dobře orientuje v místním podsvětí. Média také dlouhodobě spekulují, že Krejčíř může být napojen na jihoafrickou justici a policii.

Radovan Krejčíř
Zdroj: ČT24