Krejčíř dostal za podvod s akciemi šest let vězení

Praha/Johannesburg - Vrchní soud v Olomouci dnes snížil uprchlému podnikateli Radovanu Krejčířovi trest za podvod s akciemi Teplárny Otrokovice, když mu uložil šest let vězení. Podle jeho loňského verdiktu, který Nejvyšší soud zrušil, měl podnikatel ve vězení strávit 6,5 roku. Krejčíř akcie podle soudu vylákal od firmy Frymis a nevrátil je. Jejich nezaplacením způsobil škodu téměř 75 milionů korun. Dnes by měl také jihoafrický soud znovu projednávat již dříve zamítnutou žádost o vydání Krejčíře. Uprchlý podnikatel se domnívá, že jde o spiknutí.

Olomoucký soud Krejčíře potrestal i peněžitým trestem ve výši tři miliony korun a zákazem vykonávat funkce statutárního orgánu či člena statutárního orgánu v obchodních společnostech po dobu pěti let. Dále musí poškozené firmě zaplatit 47,8 milionu korun.

Krejčíř prý akcie otrokovické teplárny získal jako jednatel firmy Corado Credit z Českého Těšína. Podle obžaloby je vylákal pod falešnou záminkou, že je potřebuje pro účetní operace své společnosti. Akcie ale v rozporu s dohodou nevrátil, ani za ně údajně nepředal peníze.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Krejčíř tvrdí, že za cenné papíry zaplatil. Prostřednictvím svého obhájce požádal vrchní soud, aby ho zprostil obžaloby, případně věc vrátil krajskému soudu, který ve věci rozhodoval v srpnu 2006. Verzi Krejčíře však vrchní soud neuvěřil. Uložil mu souhrnný trest, kromě podvodu také za dva daňové delikty, za které byl již dříve pravomocně odsouzen.

Podvod s akciemi otrokovické teplárny je jen jednou z Krejčířových trestních kauz. Podnikatel je v ČR stíhán i kvůli daňovému úniku, dalším podvodům nebo pro nedovolené ozbrojování.

Krejčíř mluví o spiknutí proti němu

Uprchlý podnikatel si myslí, že snaha o opětovné projednání již jednou zamítnuté žádosti o jeho vydání z Jihoafrické republiky do Česka je součástí širšího spiknutí, do kterého jsou zapletení i jihoafričtí úředníci. Naznačil to v rozhovoru pro jihoafrický deník Rapport, jehož článek se dnes objevil na internetovém serveru news24.com.

Projednávání možnosti Krejčířova vydání má dnes na programu jihoafrický soud. Vrchní soud v Johannesburgu před několika dny nicméně rozhodl, že Krejčíř nemůže být zatčen ani odtamtud deportován či vydán jiné zemi, dokud nepadne konečné rozhodnutí o jeho žádosti o politický azyl v JAR. Projednávání azylu by mohlo začít někdy v listopadu.

Pokud by dnes soud zrušil rozhodnutí o zamítnutí žádosti o vydání Krejčíře, rozjela by se nová vydávací procedura. I kdyby nakonec jihoafrické úřady rozhodly ho vydat, podle Krejčíře utečou další čtyři roky, než by se tak fakticky mohlo stát vzhledem k tomu, že musí nejdřív skončit azylová procedura.

V souvislosti s revizí zamítnutí jeho vydání Krejčíř obvinil ze spiknutí lidi jak v jihoafrické státní prokuratuře a policii, tak českou tajnou službu. Zahrnul mezi ně také Paula O'Sullivana, bývalého šéfa bezpečnosti na johannesburském mezinárodním letišti, který podal žalobu na člena jihoafrického podsvětí údajně spojeného s Krejčířem. Českého podnikatele označil za hlavu „zlého mezinárodního zločineckého syndikátu, který chce převzít kontrolu nad jihoafrickým podsvětím“. O'Sullivan má podle Krejčíře slíbeno od české tajné služby půl milionu dolarů, pokud se podnikatele do Česka vyhostit podaří. Podle Rapportu se O'Sullivan tomuto tvrzení v sobotu vysmál.

Podle Rapportu se Krejčíř dokázal zapsat v Jihoafrické republice svými styky s tamějšími kontroverzními podnikateli a osobnostmi ze zločineckého podsvětí do širšího povědomí. Podnikatel tvrdí, že nikoho nevyhledával, ale že má peníze a hromadu kontaktů a že všichni vycítili možnost s ním podnikat, takže se k němu slétali jak „včely na med“.

Před restaurací, kterou má pod kontrolou, se objevují jeho dvě Porsche, Lamborghini Murcielago, Ferrari Spider nebo Mercedes. Krejčíř bydlí v čtyřpodlažní honosné vile za 20 milionů randů (53,2 milionu korun) s velkým bazénem. Vlastní také rekreační objekt v lokalitě Vaal Dam. Kromě manželky a syna mají ještě devítiměsíčního chlapečka.

Krejčíř byl často vídán společně s majitelem jihoafrické sítě striptýzových klubů Lollym Jacksonem, který byl v květnu zavražděn, a Georgem Smithem, který byl následně z vraždy obviněn. S Jacksonem se hodně stýkal, protože si užívali na motokárách.

Krejčíř o možném návratu do Česka

„Nikdy se ve své zemi nebudu moct pohybovat jako svobodný člověk. Pokud budu přinucen se vrátit, budu zabit na cestě k soudu nebo ještě předtím v policejní cele.“

Muž, který je považován za jednoho z nejbohatších Čechů, prohlašuje, že se do vlasti vrátit nehodlá. Ví toho prý příliš, a proto mu jde v Česku o život. Jedním z důvodů strachu je podle něj i fakt, že v roce 2002 využíval svého vlivu a peněz k tomu, aby pomohl do premiérského úřadu Stanislavu Grossovi. Za své služby pak prý získal směnku na 60 milionů korun a kvůli těmto penězům pak byl unesen a zabit jeho otec Lambert Krejčíř.