V kauze brněnské policie figuruje i politik

Praha - Ostravský soud vzal do vazby všech šest obviněných z brněnského policejního gangu. Jsou podezřelí z vydírání, korupce a organizovaného zločinu. Je mezi nimi i vysoce postavený důstojník z brněnské hospodářské kriminálky. Česká televize zjistila, že k objasnění případu by mohla přispět svědecká výpověď bývalého šéfa jihomoravské ODS Milana Venclíka. Tvrdí, že kauza souvisí se skandálem z roku 2004, kdy ho několik podnikatelů obvinilo, že sponzorské dary jdou do jeho kapsy. Obviněným hrozí pět až dvanáct let vězení. Další zatýkání není vyloučeno. Policie přislíbila, že zveřejní podrobnosti celého případu zítra na tiskové konferenci.

Milana Venclíka v roce 2004 obvinila rada brněnských podnikatelů, že přijímal peníze, které byly určeny do stranické pokladny a nechával si je. Venclík je přesvědčen, že tato kauza, podle něj vykonstruovaná, úzce souvisí s tímto případem.

Šest podezřelých v úterý zadržela policie na Brněnsku a ve středu všechny obvinila. Jeden z nich je zástupce vedoucího územního odboru policie Brno-venkov Rudolf Setvák. Další tři - Eduard Slanina, Petr Křipský a Miloš Almásy dříve u policie pracovali. Zbylí dva obvinění k policii nepatřili. Všechny soud vzal do vazby. Jejich advokáti s tím nesouhlasili, důvod obvinění svých klientů odmítli. Slanina, který je nyní vedoucím pracovníkem na finančním úřadu, řekl, že se necítí vinen. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Skupina je prý rozsahem a nebezpečností podobná Berdychovu gangu

Gang se v uplynulých letech zaměřil na jihomoravské podnikatele. Žádal od nich úplatky za to, že budou jejich činnost přehlížet, nebo naopak, že si na ně „posvítí“ - například že vznesou křivá obvinění. Vyšetřování odstartovala loňská vražda bývalého policisty v brněnském Žebětíně Michala Tofla. Ten měl být jedním z členů gangu.

Klíčovou osobou v případu je podnikatel Petr Michek. Podle Mladé fronty Dnes se zřejmě jako první  obrátil na inspekci s tím, že ho policejní gang vydírá. Teď je na dovolené. Své zapojení do kauzy ČT potvrdil. Vyjadřovat se k ní ale v době vyšetřování nechce.

Svědkem v kauze je Ilona Strmisková. Před časem dostala 40 měsíců vězení za to, že jako konkurzní správkyně Zbrojovky Brno prodávala zbraně pod cenou. Trest si odpykala, ke kauze se vyjadřovat nechce. Právě Tofl po odchodu od policie pracoval pro Strniskovou. 

Jako prvního dnes eskorta do budovy ostravského soudu přivedla slovenského občana Eduarda Poláka, jenž měl údajně v gangu méně významnou roli a měl hlavně nahánět strach. Polákova advokátka řekla, že její klient nabídl soudu spolupráci. „Chtěl by výhody spolupracujícího obviněného. Jaké podrobnosti soudu prozradí, ale zatím nevím,“ uvedla. Soud přesto vazbu na muže uvalil z obavy, že by uprchl do zahraničí či ovlivňoval svědky.

Ve vazbě skončil i bývalý vyšetřovatel brněnské hospodářské kriminální policie Miloš Almásy. Jeho advokát Miloslav Neděla řekl, že zatím nezná postoj klienta ke vznesenému obvinění. „Ještě nebyla provedena řada úkonů. Nejsou vstupy, nemůžou být výstupy. Klient ještě ani nebyl vyslechnut,“ řekl Neděla.

Petr Křipský

Poté soud poslal do vazby Zdeňka Olaha. Podle jeho právníka Ondřeje Holka jde v případě Olaha pouze o okrajovou záležitost. Navíc se domnívá, že důvody vazby nebyly splněny. Nebylo vůbec řádně sděleno obvinění," řekl Holek. Proti vazbě podal stížnost. V případě, že jí soud nevyhoví, chce podat ústavní stížnost.