Schwarzenberg: Proti Severovi stojí pouze slova bývalého náměstka

Praha – Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga je zbytečné vyhrocovat dohady kolem jeho spolustraníka a poslance Pavla Severy v souvislosti s kauzou připravovaného nákupu minometů na ministerstvo obrany. Exlidovec Severa přitom dnes pod tlakem médií i opozičních představitelů požádal Schwarzenberga a Miroslava Kalouska, aby pozastavili proces jeho jmenování generálním stranickým sekretářem, než bude vzniklá situace jasně vysvětlena. Severa se distancoval od tvrzení bývalého náměstka ministerstva obrany Jaroslava Kopřivy, který měl spolu s lobbistou Josefem Jindrou nabízet finské firmě Patria stamilionovou zakázku a následně obdržet několikaprocentní provizi. Kopřiva byl podle vlastních slov připraven ze své funkce odejít a své místo přenechat právě Severovi.

Severa v tiskovém prohlášení zdůraznil, že nikdo není schopen účinně zabránit tomu, aby se lobbisté zmiňovali v soukromých rozhovorech o jeho jméně, pokud tím chtějí dodat váhy svým schopnostem. „Toho času nic nemluví proti Pavlu Severovi, mimo slova jednoho pána, který mu měl předávat agendu,“ reagoval předseda TOP 09 Schwarzenberg v ČT. Sám však přiznal, že o možnosti stěhování Severy do pozice náměstka v resortu obrany probíhaly diskuze již před volbami. Ministr se však rozhodl Severu neangažovat, podle Schwarzenberga však Kopřiva již tehdy tvrdil, že chystá Severu na novou funkci. „Jde o normální zvyk. Já, jako ministr zahraniční, jsem se několikrát setkal s Janem Kohoutem, když jsem mu úřad předával,“ dodal Schwarzenberg.

Skandálu už se chopila i opozice, úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga i místopředsedu Miroslava Kalouska, aby veřejnosti skandál okolo nákupu minometů vysvětlili a přihlásili se k odpovědnosti za působení Kopřivy na ministerstvu. Sobotka poukázal i na to, že v TOP 09 působí někdejší lidovecká ministryně obrany Vlasta Parkanová. „Nesmíte zapomenout, že už za velmi krátkou dobu tu jsou volby, tudíž konkurenti samozřejmě využívají vše k útoku na nás,“ reagoval lídr TOP 09.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Existenci jednotlivých velvyslanectví si ministerstvo zhodnotilo

Kvůli škrtům v rozpočtu bude muset ministerstvo zahraničí propustit přes 300 zaměstnanců a nevyhne se ani uzavírání dalších zastupitelských úřadů. Teprve nedávno přitom vláda rozhodla o zrušení ambasád v Kongu, Venezuele, Keni, Jemenu, Kostarice a také generálního konzulátu v indické Bombaji.

Plán hospodaření české diplomacie s omezenými zdroji bude mít Černínský palác hotový v polovině září. „Přiznávám, že každé velvyslanectví a ambasády v Africe a Jižní Americe nám budou chybět, ale my jsme prošetřili, kde máme obchodní zájmy, kde máme politické zájmy. Prostě to vyšlo na ty řečené ambasády,“ odpovídal šéf české diplomacie.

Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24