Skauti pořádají v září řadu akcí pro děti

Praha - Ve více než 250 českých městech pořádají skauti celé září zábavné programy pro děti, chtějí tak přilákat nové členy. Dětí ve skautských oddílech přitom přibývá, malých Junáků je na 30 tisíc. První měsíc nového školního roku chystají skauti pro děti a jejich rodiče akce ve školních družinách, otevřené klubovny nebo třeba horolezecké stěny na náměstí. „Všechno se rozjíždí nanovo a děti se právě v září mohou přidávat do skautských oddílů, kde mají možnost zažít nejen neuvěřitelné dobrodružství, ale především vyrůstat v bezpečném a kamarádském prostředí, podívat se za hranice, sáhnout si na GPSku nebo foťák, naučit se hrát fér a pracovat v týmu,“ myslí si skautský vedoucí z pražských Vršovic Vojtěch Vykouk.

Skautských akcí by se v září mělo podle organizátorů zúčastnit na 30.000 dětí, stejný počet dětí přitom už do Junáka chodí. „Od minulého roku dětí ve skautských oddílech přibylo,“ potvrdil starosta Junáka Josef Výprachtický. Všechny informace o skautingu i nejbližší oddíl najdou zájemci na skautském webu.

Česká skautská organizace Junák existuje od roku 1911. Se svými 45 tisíci členy je největším občanským sdružením pro děti a mládež. Mezi slavné skautské osobnosti patří třeba režisér Jiří Menzel nebo vědkyně Helena Illnerová. Na celém světě se ke skautingu hlásí 40 milionů lidí.