Demonstranti projdou 21. září kolem vnitra a Úřadu vlády

Praha – Protesty zaměstnanců veřejného sektoru proti úsporným opatřením vlády začnou 21. září před polednem na pražské Letné. Demonstranti pak projdou kolem ministerstva vnitra a Úřadu vlády. Pochod by měl skončit na náměstí Jana Palacha, kde ve 13 hodin proběhne samotná demonstrace. Akci zorganizovaly policejní odbory, ke kterým se připojili hasiči, vojáci, zdravotníci a třeba učitelé.

„Autobusy s demonstranty se budou shromažďovat na parkovacím prostoru na Letné, kde je kapacita cca 70 autobusů. Z tohoto seřadiště vyjde v 11:45 hodin průvod ulicí Nad Štolou kolem ministerstva vnitra, za ním odbočí do Letenských sadů, dojde k metronomu a potom dolů po schodišti na nábřeží Edvarda Beneše,“ stojí v pokynech pro účastníky demonstrace, které poskytl předseda Nezávislého odborového svazu policie (NOS) Milan Štěpánek. Pochod pak projde kolem Úřadu vlády a přejde přes Mánesův most na náměstí Jana Palacha.

Policisté z  NOS vyhlásili demonstraci kvůli plánovaným úsporám ministerstva vnitra, které považují za neuvážené. Varovali, že škrty mohou spolu s dalšími opatřeními bezprostředně ohrozit bezpečnost občanů Česka. Odboráři také odmítají zásah do zákona o služebním poměru.

Přidají se i hasiči, zdravotníci, vojáci atd.

K protestu se připojí hasiči, zástupci dalších bezpečnostních složek, státních zaměstnanců a lidí pracujících ve veřejné správě. Zúčastnit se hodlají i zdravotníci, pracovníci ve školství, vojáci, civilní zaměstnanci armády a zaměstnanci v dopravě a kultuře.

Policie má na základě plánovaného rozpočtu v příštím roce ušetřit na platech příslušníků a dalších zaměstnanců 1,7 miliardy korun. Náklady na mzdy tak klesnou oproti letošku o deset procent. Odboráři upozorňují na to, že v řadě krajů se letos policistům snižovaly například rizikové příplatky nebo příplatky za směnný provoz. Některým policistům by se tak podle nich mohl příští rok v porovnání s rokem 2009 snížit plat daleko víc.