V Českém Krumlově bude jednodušší vjezd do pěší zóny

Český Krumlov - Od října bude platit v Českém Krumlově nová vyhláška pro vjezd do pěší zóny, kde žije víc než 700 lidí. Dosud tam mohli jezdit majitelé nemovitostí a lidé s trvalým pobytem jen s úředně registrovaným autem. Takové omezení se jim ale nelíbilo. Když měli například auto v servisu a jezdili s půjčeným, tak se ke svým domům dostali jen za poplatek.

Nespokojení obyvatelé pěší zóny v Českém Krumlově se obrátili dokonce také na ministerstvo vnitra. Vadilo jim, že pro příjezd k domu mohou využít jen registrované auto. Navíc lidé, kteří auto ani nevlastní a potřebovali, aby jim někdo dovezl nákup, museli jít na úřad a povolení si pro konkrétní auto vyjednat a zaplatit.

„Vyhláška samotná byla v pořádku, ale upozornili jsme radu města, aby návrh byl projednán,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Od října bude platit vyhláška nová a kromě registrace na značku auta bude možné vystavit povolenku přímo na konkrétní jméno.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

„Občané trvale bydlící v historickém centru, případně vlastníci nemovitostí, nemusí ten poplatek platit,“ řekla místostarostka Českého Krumlova Jitka Zikmundová. Pro místní obyvatele bude tak vjezd do pěší zóny jednodušší.

Vedení města ale upozorňuje, že nová vyhláška bude snadněji zneužitelná. Ve spolupráci s městskou policií proto plánují více kontrol. V opačném případě, bude-li povolenka k vjezdu falešná, hrozí řidiči pokuta.

To, jestli se nový způsob osvědčí radnici i lidem, teď město bude testovat. Do konce roku by ho radní měli vyhodnotit.