Vojenský archiv se otevřel veřejnosti, v příštích letech se bude stěhovat

Praha – Lidé dnes měli jednu z posledních příležitostí nahlédnout mezi stěny přísně střežené Invalidovny v pražském Karlíně, kde Vojenský historický archiv uchovává vzácné dokumenty. Den otevřených dveří se zde koná každý rok, letos však byl jedním z posledních. Budova stojí v pražském Karlíně už 250 let a svému účelu dobře sloužila až do povodní v roce 2002. Kvůli těžkému poškození statiky se sbírky mají stěhovat na bezpečnější místo.

Historická hodnota dokumentů sice zůstala zachována, z papírů však zmizela většina razítek, která jsou důležitým znakem při práci s archiváliemi. Poškozeny byly také části psané inkoustem. „Momentálně to vypadá tak, že z těch 16,5 tisíce zachráněných krabic je asi tak 65-70 procent už zrekonstruovaných,“ informoval ředitel historického archivu Július Baláž.

Kvůli poloze v záplavové oblasti archiv dlouho hledal, kam cenné materiály přemístit. Už na jaře příštího roku by měla začít rekonstrukce objektu v ruzyňských kasárnách, kam by se archiv případně přestěhoval v roce 2014. „Tento objekt je vytipovaný jako nepotřebný. Podle zákonů této republiky bude v první fázi nabídnut v rámci státní správy, pokud se najde zájemce,“ dodal šéf ústředního archivu Josef Žikeš.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

K nejcennějším zdejším archiváliím patří třeba vojenské farní matriky, spisy Svobodovy armády nebo dokumentace pomocných technických praporů. O Invalidovnu už projevila zájem i Univerzita Karlova, která by tady chtěla mít studentský kampus.

Původně Invalidovna poskytovala zázemí vysloužilým vojákům. Byla postavena v polovině 18. století podle projektu Kiliána Ignáce Dienzenhofera. V dobách, kdy byla v provozu, v ní našlo domov až 2 000 válečných veteránů.