Kučera ovlivňoval kauzu Čunek - soud jej zbavil funkce

Praha - Pražský vrchní soud dnes zbavil místopředsedu Nejvyššího soudu (NS) Pavla Kučeru funkce soudce. Uznal ho vinným z ovlivňování vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra a exšéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. Za to jej také někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová označila za člena justiční mafie. Kučera se proti verdiktu na místě odvolal. Kárnou žalobu na Kučeru podala jeho nadřízená, šéfka NS Iva Brožová. Včera soud vyslechl nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, která se za Kučeru postavila.

Vesecká Kučerovu obhajobu potvrdila. Před soudem řekla, že setkání Kučery s ostravskou žalobkyní Zlatuší Andělovou, u kterých byla také přítomná ještě s exministrem spravedlnosti Pavlem Němcem, byla pouze přátelská. O vyšetřování Čunka se prý společně nikdy nebavili. Také Kučera se svým obhájcem Tomášem Sokolem považují kárnou žalobu za nesmyslnou – odmítá, že by ve prospěch Čunka jakkoliv intervenoval. „Se všemi účastníky těch schůzek se znám, někde jsme si sedli, něco jsme si povídali, ale rozhodně nic, co by bylo možno označit za ovlivnění vyřízení té kauzy,“ prohlásil Kučera s tím, že je z rozsudku velmi zklamaný.

Podle obžaloby se měl ale Kučera vyptávat na informace o policejním vyšetřování a požadovat, aby se přípravné řízení protáhlo. Kromě Brožové, která na Kučeru žalobu podala, to potvrzuje i předchozí výpověď ostravské krajské žalobkyně Zlatuše Andělové. Kučera podle ní využíval toho, že se znali, aby vyšetřování Čunkovy kauzy záměrně prodloužila.

Brožová: Mám radost z návraty důvěry v justici

Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová ve Studiu ČT24 uvedla, že má z výsledku radost osobní i za celou společnost, neboť se podle ní podařilo alespoň částečně zlepšit kredit justice. „Morální i mravní integrita u soudců, zejména u sudců Nejvyššího soudu, se předpokládá. Na druhé straně je to také zákon o soudech a soudcích, který i v tom soukromém životě ukládá soudci tak, aby nezavdával příčinu ke zpochybnění důvěryhodnosti, nezávislosti a nestrannosti justice. Také ono kárné provinění nestaví na tom, že skutečně došlo k porušení nezávislosti nebo nestrannosti, ale tam stačí pouze ohrožení. V této kauze šlo především o obnovení důvěryhodnosti justice,“ uvedla Brožová.

Řízení mohlo skončit úplným zproštěním žaloby, důtkou, snížením platu nebo odvoláním z funkce - k čemuž nakonec došlo. Bez ohledu na konečný výsledek Kučera na konci roku ve funkci místopředsedy Nejvyššího soudu končí. Je mu sedmdesát a odchází do penze.

Jak šel čas s Pavlem Kučerou:

Narodil se v roce 1940 v Kladně. Po maturitě studoval tři semestry na VŠE v Praze a poté práva na Univerzitě Karlově v Praze, kde v roce 1980 získal titul JUDr. Po praxi v advokátní poradně nastoupil v roce 1972 jako soudce Okresního soudu v Kladně, kde působil do roku 1977. Do ledna 1990 byl soudcem Krajského soudu v Praze, specializoval se na trestní kauzy. Od února 1990 do dubna 1991 pracoval jako zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky. V květnu 1991 byl zvolen soudcem Nejvyššího soudu ČSFR, kde zastával funkci předsedy trestního kolegia a po vzniku samostatné republiky přešel do funkce místopředsedy Nejvyššího soudu ČR.

Kučera nikdy nebyl členem politické strany. Podílel se na vzniku nového trestního zákona a trestního řádu, pravidelně publikuje v odborném časopise Trestní právo. Od roku 2004 je místopředsedou Rady Justiční akademie. Do všeobecného povědomí se dostal hlavně v souvislosti s trestní kauzou bývalého místopředsedy vlády a expředsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Patřil mezi lidi, kteří po bývalé nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové považovali omluvu za to, že je v souvislosti s vyšetřováním Čunkovy kauzy označila za justiční mafii.