Liberecký kraj pošle na obnovu památek po povodních více peněz

Liberec – Liberecký kraj dá na obnovu památek poničených povodněmi 1,5 milionu korun. Radní totiž částku navýšili o 700 tisíc z Fondu kulturního dědictví a rezerv. Vlastníci mohou o dotace žádat do 10. září, aby je ještě v září mohlo schválit zastupitelstvo. Na rozdíl od jiných grantových programů nemusí v tomto případě žadatelé zajišťovat spolufinancování projektu.

Srpnové povodně poničily např. několik historických domů v Chrastavě, voda tam také strhla vzácný secesní most. Poškozen byl i depozitář v Raspenavě, voda zkomplikovala archeologické výzkumy ve Frýdlantu a Hrádku nad Nisou. Staticky narušené jsou cenné roubené domy ve Višňové i na dalších místech.   

Dotace jsou určeny obcím, i fyzickým a právnickým osobám, žádat o ně mohou i spolky a další subjekty, které vlastní povodní poškozené památky na území kraje. „Dotace může být použita například na nákup materiálu a služeb k zajištění stabilizace konstrukce objektu nebo na jeho opravu a může dosáhnout až 100 procent celkových nákladů,“ doplnil mluvčí krajského úřadu Jiří Langer.  

Bleskové povodně, které před měsícem postihly Liberecký kraj, si vyžádaly pět lidských životů a způsobily škody za více než 6,5 miliardy korun. Postiženo bylo 80 měst a obcí, což je více než třetina kraje. Velká voda zničila silnice a mosty, zhruba 2 000 lidí vyhnala z jejich domovů.

Vydáno pod