Plzeňská práva: Telecký na dohodu nepřistoupí, Kindl stáhl žalobu na Dvořákovou

Plzeň - Bývalý šéf akademického senátu plzeňských práv Daniel Telecký nepřistoupí na žádné mimosoudní dohody se Západočeskou univerzitou (ZČU). Jeho žalobu, kterou se brání výpovědi, bude řešit soud. Kauza by tak neměla končit smírem jako v případě exděkana Jaroslava Zachariáše. I samo vedení práv totiž trvá na soudním sporu. Vedení univerzity, které fakticky spor za fakultu vede, zatím stanovisko nezaujalo.

„Proč bych to dělal? Mně vůbec nejde o peníze. Jde mi principiálně o ten spor,“ řekl dnes Telecký na otázku, zda uvažuje o dohodě.

Přestože ho nové vedení práv ještě v čele s Jiřím Pospíšilem propustilo už před několika měsíci, fakulta ho stále platí jako zaměstnance. Důvodem je žaloba na neplatnost výpovědi, kterou Telecký podal. Stejně postupoval také exděkan Zachariáš a bývalý proděkan Ivan Tomažič. U Zachariáše skončil začátkem září spor smírem, kývnul na odchod dohodou, za což dostane čtyři platy odstupného. Mimosoudní jednání tehdy navrhl rektor univerzity.

„Pokud jsem dobře pochopil a poslouchal Pospíšila, tak můj odchod je očista fakulty. Nicméně výpověď jsem dostal pro zrušení pracovního místa, pro nadbytečnost. Nyní ale fakulta dělá konkurz na totéž místo,“ dodal Telecký. Soudem prý chce ukázat, že jsou to všechno lži, z pohledu fakulty se prý spor nedá vyhrát.

Mimosoudní vyrovnání nechce ani univerzita

„Na žádné mimosoudní vyrovnání jít nechceme. U Tomažiče trváme na okamžitém zrušení, navíc tam je to otázka dvou měsíců, protože mu stejně skončil pracovní poměr ke konci roku,“ reagoval proděkan fakulty Petr Bezouška. Telecký podle Bezoušky odešel pro nadbytečnost a i v jeho případě fakulta počítá s tím, že se spor povede až do konce.

Kindl stáhl žalobu na šéfku akreditační komise Dvořákovou

Bývalý proděkan plzeňské právnické fakulty Milan Kindl stáhl svou žalobu na šéfku akreditační komise ministerstva školství Vladimíru Dvořákovou. Soud měl žalobu projednat ve čtvrtek. Kindl žádal omluvu a 150 000 korun za údajně nepravdivé údaje, které o něm Dvořáková uvedla v souvislosti s hodnocením poměrů na fakultě. Jednání bylo tedy odvoláno. Kindl v žalobě napadal především to, že ho Dvořáková jakožto bývalého člena vedení fakulty označila za součást mafie ovládající tuto instituci. Chtěl, aby šéfka akreditační komise otiskla svou omluvu v celostátním deníku vydávaném na území ČR.

Bezouška popřel, že by práva nyní sháněla náhradníka za Teleckého. „Na finanční právo rozhodně nikoho nehledáme. Navíc v oddělení finančního práva jeden kolega nyní ještě snižuje úvazek, protože další práce nebyla,“ dodal.

Rektor univerzity Josef Průša zatím neoznámil, zda se také v případě Tomažiče a Teleckého pokusí ZČU o mimosoudní jednání. V pátek ale novinářům řekl, že počká na návrhy fakulty. „U Teleckého je ale problém, že založil účelově odborovou organizaci. Takový podobný proces už jsme prohráli,“ řekl Průša. Narážel na to, že Telecký a učitel katedry mezinárodního práva Oto Kunz si založili odbory, aby se vyhnuli výpovědi pro nadbytečnost. „V případě sporu s panem Kunzem jsme se nesnažili do toho jít, argumentovat nebo se odvolávat, protože tam ten pracovní poměr končí ke konci roku. Tudíž jsme ani nevyvíjeli nějakou aktivitu,“ vysvětlil dnes Bezouška.

Žaloba Teleckého není první, kterou podal. Bývalý šéf senátu fakulty letos v květnu prohrál spor s předsedkyní akreditační komise ministerstva školství Vladimírou Dvořákovou. Po ní chtěl omluvu a 100 000 korun za údajné poškození své pověsti v souvislosti s výroky Dvořákové o kauze plzeňských práv. Proti verdiktu se ale Telecký odvolal, zatím tedy není pravomocný.

Milan Kindl
Zdroj: ČT24