Nebezpečná silnice ve Víru se otevře na konci září

Vír (Žďársko) – Skála nad silnicí u vodní nádrže ve Víru nad Žďársku bude na konci měsíce zabezpečena a silnici bude možné opět otevřít. Odborná firma zahájila zajišťování kamenů, které na vozovku padaly, a v květnu ji proto úřady uzavřely. Ke konci měsíce by měly být na stometrovém ohroženém úseku vybudovány kovové zábrany, auta tak nebudou ohrožena. Kraj Vysočina, kterému silnice patří, uzavřel komunikaci poté, co na projíždějící vůz spadl velký kámen a poškodil ho.

Starosta Víru Vladislav Stalmach je rád, že silnice bude otevřena před zimou. Dlouhodobá uzavírka ale podle něj nebyla potřebná. Obec leží v údolí a silnice vedou podél skal, kameny tak mohou spadnout kdekoli.

Kraj zdůvodnil uzavírku tím, že jako vlastník komunikace musí zajistit bezpečnost provozu. U silnice se nyní buduje speciální systém složený z ochranných sítí, ocelových lan, opěrných a kotevních prvků. „Při nárazu padajícího kamene nebo části skály do bariéry dochází k její deformaci a k pohlcení kinetické energie kamene,“ uvedla mluvčí Jitka Svatošová.

Uzavírka se nejvýrazněji dotkla asi 30 obyvatel obce, kteří žijí v severní části obce, a 120 zaměstnanců firmy Rotter, kteří nemohli po uzavřené silnici dojet z centra obce domů, resp. do práce. Museli jezdit po objížďce dlouhé kolem 20 kilometrů, někteří ignorovali zákaz vjezdu a riskovali nejen pokutu, ale především své auto.